Jaruzelski: áruló vagy nemzeti hős?

2014.05.25. 21:31

A Wojciech Jaruzelski halála utáni első értékelések ellentmondásosak: egyesek hazaárulónak, mások Lengyelország megmentőjének tekintik, írja az MTI. Jaruzelski nagy ellenfele, Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet alapítója, későbbi államfő szerint „egy nagy ember távozott az árulók nemzedékéből”. Azt mondta, hogy nem képes egyértelműen eldönteni, hogy Jaruzelski áruló volt-e, vagy hazafias indíttatásból cselekedett. „A szabad Lengyelországért vívott sok csatát elveszítettem vele szemben, de a háborút végül én nyertem meg, ezért elégedett vagyok”.

„Ha a történelem ítéletet mondana róla, először is emlékezni kell arra, hogy bennünket a Nyugat kétszer árult el (...) Ő azokban az években valószínűleg a szovjet rakétákat, a szovjetek magatartását látta, ezekben a kategóriákban gondolkodott. Teljes joggal vélekedett úgy, mint az egész világ akkoriban, hogy nincs esélyünk” – mondta Walesa, aki szerint magánemberként Jaruzelski nagyon intelligens és szellemes ember volt.

Stanislaw Ciosek egykori szovjet, majd oroszországi lengyel nagykövet szerint Jaruzelski nagy lengyel volt, aki Lengyelország és nem Oroszország érdekében cselekedett. Ő volt a lengyel rendszerváltás elindítója, hálásnak kell lenni neki. Óvatosságának köszönhetően ezt sikerült békés úton véghezvinni, ellentétben például Ukrajnával vagy a Szovjetunióval. A volt nagykövet szerint Jaruzelskit nemzeti hősnek fogják tekinteni.

Katonaként nagyszerűen előkészítette a hadiállapotot, mert „bezárta az embereket”, megbénította a Szolidaritást. De politikailag vereséget szenvedett, nem talált receptet Lengyelország számára – mondta róla Henryk Wujec egykori lengyel ellenzéki aktivista, később parlamenti képviselő, elnöki tanácsadó. Hozzátette: tiszteletet érdemel azért, hogy amikor 1989-ben tudatosította a vereséget, kész volt tárgyalóasztalhoz ülni, és nem vezényelte ki a tankokat az utcára.

Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár kiemelkedő személyiségnek nevezte. "Nem egyszerű sors jutott neki, de nagyon sokat tett Lengyelországért"- mondta. Azt is elmesélte, hogy amikor ezt kifejtette II. János Pál pápának, az csak annyit mondott, hogy ő nem így gondolja. 

Hosszabb cikkünket Jaruzelskiről itt olvashatják

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport