nono
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Civil áldozatok is vannak Donyeckben

2014.05.26. 15:55 Módosítva: 2014.05.27. 11:06

Tudósítónk a donyecki vasútállomásról jelentette hétfőn délután, hogy a környék lezárása rémhír volt, a halottak viszont nem. A vasútállomással szemben egy idős nő holttestét látta kartonpapírral letakarva. Állítólag egy gránát találta el, ami letépte a fejét.

bIMG 1396
Fotó: Földes András

Egy véres férfi állt mellette, akit szintén eltalált egy lövedék. A kezén egy szorítókötést látott. A téren amúgy szokásos volt a forgalom, harcokra utaló jeleket nem láttunk. A járókelők ugyanakkor azt mondták, hogy van még egy halott a téren.

cIMG 1387
Fotó: Földes András

Tudósítónk távozásakor érkeztek meg a térre a rendőrök. A beszámolók szerint a téren nem voltak harcok, csak a közeli repülőtérről lőtték át a gránátokat, ez szedett áldozatokat. Tudósítónknak vonattal sikerült elhagynia Donyecket.

Az MTI közben azt írja, hogy a pályaudvar előtt tűzharc volt. Két halottról, egy felnőtt valamint egy gyerek sérültről tudnak, egyikük sem lövésektől, hanem szilánkoktól sérült meg.

Harc a reptérért, vadászgépeket is bevetettek

Az oroszbarát szeparatisták hétfő hajnalban foglalták el a donyecki nemzetközi repülőtér környékét, és a harc jelenleg is folyik a területen. A szakadár erők a környék tetőiről lőtték a repülőteret védő ukrán erőket. Előbb helikopterek, mostanra pedig vadászgépek is megjelentek a terület felett.

A repülőtérre vezető utakat a terroristák barikádokkal zárták el, de a Vice News bent rekedt tudósítójától úgy tudjuk, hogy az ukrán légierő kilőtte a terroristák légvédelmi ágyúit. A szeparatisták híreink szerint feladták az állásaikat, és a környéken, lakott területen kerestek menedéket.

Meg nem erősített, ukrán katonai forrásból származó információink szerint a repülőteret megtámadó erők közt csecsen harcosok is vannak. A csecsenek jelenléte napok óta téma Kelet-Ukrajnában, de egyelőre hivatalosan egyik oldalról sem kommentálták az értesüléseket.

Helyi idő szerint fél négykor azt hírt kaptuk, hogy Donyeck vasútállomását is lezárták és a környéket kiürítették és halottak is vannak a helyszínene. A lezárás később téves információnak bizonyult.

Keddi hírek szerint a harcokban legalább 35 oroszbarát terrorista esett el, az ukrán hadsereg egy sebesült katonájukról számolt be. Az összecsapások kedden is folytatódnak a repülőtér környékén. 

Janukovics elismerte az új elnököt

  • Vasárnap elnökválasztás volt Ukrajnában, ám a szakadár Donyeck és Luganszk megyében erre lényegében nem került sor.
  • A szeparatisták vasárnap a befolyásos Rinat Ahmetov donyecki milliárdos rezidenciáját is körülzárták fegyveres őreikkel, hogy „megvédjék az üzletembert a népharagtól”.
  • Az elnökválasztást Petro Porosenko nyerte toronymagasan, ám az ország egyesítése, a hatalom konszolidálása és a gazdaság stabilizálása még messze van.
  • Az elűzött Viktor Janukovics exelnök viszont Oroszországból üzenve elismerte a választás eredményét.
  • Az új elnök a terroristáknak tekintett oroszpárti szakadárok elleni katonai akció fokozását ígérte, ezzel állhat összefüggésben, hogy a szeparatisták vezetése alatt álló városban nőtt a feszültség.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport