Japán betiltotta a gyerekpornót

2014.06.18. 18:26

A japán parlament felsőházának szerdai döntése alapján 10 ezer dolláros büntetés jár gyerekpornó birtoklásáért - írja a CNN. Nagyjából tíz éves lobbizás után a gyerekek jogait védő civil szervezetek üdvözlik a törvényt, bár elfogadhatatlannak tartják, hogy a törvény alól kivételt képez az anime és a manga.

A japán képregény- és rajzfilmipar képviselői azt mondták, hogy alapvetően támogatják a gyerekpornó elleni harcot, de a mangák és animék esetében az önkifejezés szabadságának korlátozásának éreznék a tiltás alkalmazását. Szerintük a törvény célja, hogy a gyerekeket megvédjék a bűnözőktől, és az ábrázolás betiltása ehhez szerintük nem járulna hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium 2013-as emberi jogi jelentése szerint Japán a gyerekpornógyártás és -terjesztés nemzetközi központjának számít. A japán rendőrség statisztikái szerint 2012-ben 9,7 százalékkal nőtt a gyerekpornóval kapcsolatos bűncselekmények száma, és összesen 1264 gyerek esett áldozatul ennek, majdnem kétszer annyi, mint egy évvel korábban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport