Izrael szerint halott az eltűnt katona

2014.08.03. 08:02

Az izraeli hadsereg halottá nyilvánította a gázai övezeti konfliktus során Rafahnál pénteken eltűnt katonát, akiről úgy vélték, hogy az enklávét irányító Hamász radikális szervezet katonai szárnya elrabolta – írja az MTI. Az izraeli haderő vasárnap hajnalban egy különleges bizottság vizsgálódásának eredményére hivatkozva azt közölte, hogy a 23 éves hadnagy a bevetés során életét vesztette pénteken. Erről a katona családját is értesítették.

Hadar Goldin vélt elrablása nagyban hozzájárult a pénteken reggel kezdődött tűzszünet összeomlásához. A Hamász fegyveresei - a szervezet állítása szerint még a fegyvernyugvás kezdete előtt, az izraeliek szerint viszont már az alatt - egy titkos alagútból izraeli katonákra támadtak Rafahnál, két izraeli katona halála már akkor biztossá vált, a hadnagyról viszont úgy vélték, elhurcolták a palesztin harcosok. Izrael kiterjedt akcióba kezdett Rafah környékén, hogy megtalálja a hadnagyot, akiről a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok szombatra virradóra azt közölte, hogy nincsenek információi róla, de lehetségesnek tartja, hogy a szervezet ott harcoló embereivel együtt életét vesztette.

A rafahi incidenst követően Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő határozott lépéseket helyezett kilátásba, Barack Obama amerikai elnök pedig követelte, engedjék szabadon Goldint, akiről akkor még úgy hitték, hogy foglyul ejtették.

2006-ban egy másik izraeli katonát, Gilád Salitot hurcolt el egy Hamász vezette kommandó izraeli területről egy ugyanolyan titkos alagúton át, amelyek felszámolásán az izraeli hadsereg fáradozik a mostani konfliktusban. Salit több mint öt év után fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát, több mint ezer palesztin rabot engedtek szabadon, egy részüket azóta az izraeli erők újra bebörtönözték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport