Megint lángolnak az utcák Fergusonban

2014.08.16. 22:24

A Missouri állambeli Fergusonban egy nap viszonylagos nyugalom után visszatért az utcára az a több száz tüntető, akik a tizennyolc éves Michael Brown halála miatt tiltakoztak.  A helyzet úgy elfajult, hogy Missouri állam kormányzója, Jay Nixon rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

A fiatalembernél nem volt fegyver, Darren Wilson járőr mégis lelőtte. Az indulatokat most az korbácsolta fel, hogy a helyi rendőrség kiadott egy videofelvételt, amin tisztán látszik, hogy Brown ellopott egy doboz kis alakú szivart a helyi boltból.

Családja és támogatóik azt kifogásolták, hogy ezzel csak el akarják terelni a figyelmet a valódi problémáról: miként történhetett meg, hogy egy fegyvertelen fiatalembert lelőtt egy járőr.

Az Egyesült Államok igazságügyi tárcája ellenezte a videó kiadását, mert sejtették, hogy azzal csak megint felpiszkálják a helyi közösséget. Az is újraszította az indulatokat, amikor Thomas Jackson rendőrfőnök megnevezte a Brownt lelövő járőrt.

Az eset körülményei még mindig tisztázatlanok, a beszámolók közös eleme, hogy a lelőtt fiúnál nem volt fegyver. A rendőrség verziója szerint a fiú és társa konfliktusba keveredett a járőrrel, akit visszanyomtak a kocsijába, ahol dulakodás alakult ki a rendőr fegyveréért. A járőr ezt követően szállt ki az autójából, és több alkalommal rálőtt a fiatalra, aki ekkor körülbelül 10 méterre állhatott tőle.

Környékbeli szemtanúk szerint viszont a fiú csak annyit vétett, hogy a járda helyett az úttesten sétált, a járőr pedig autójával előbb majdnem elütötte, majd többször rálőtt a fegyvertelen, feltartott kezű áldozatra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport