Nem ereszti a Washington Post Orbánt

2014.08.17. 18:10

Herold Meyerson múltkori publicisztikája után most szerkesztőségi állásfoglalásban is értelmezi a magyar helyzetet és Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét a Washington Post. Az előző íráshoz vagy például a New York Times anyagához hasonlóan ez a cikk is oda lyukad ki, hogy az EU-nak lépnie kellene, hogy világossá tegye a következő években sokmilliárdos uniós támogatásokra számító Magyarország számára: a tagállamok nem élvezhetik a tagság előnyeit, amikor megszegik a szólásszabadság vagy a jogállamiság biztosítására vonatkozó kötelezettségeiket.

A cikk szerint Orbán a július 26-i, illiberális demokráciát beharangozó beszédével kihúzta a szőnyeget a saját lobbistái alól, akik az elmúlt négy év alatt Brüsszelben és Washingtonban azt hajtogatták, hogy a magyar miniszterelnök politikáját félreértik, nincs szó a szólásszabadság korlátozásról vagy a bírósági függetlenség megnyirbálásáról, csak a kommunizmus utolsó maradványait söprik ki.

A Washington Post szerint négy év Orbán-féle kormányzás után elég jól lehet tudni, melyek is az általa elképzelt illiberális modell jellemzői: a szólásszabadság korlátozása, diszkriminatív törvények a nem keresztény vallásúak és a roma kisebbség kárára, gazdasági populizmus, gyanakvás a magán-és a külföldi tőkével szemben.

A cikk szerint az, amit Orbán új, válság utáni politikai modellnek állít be, valójában nem sokkal több annál a tekintélyelvű nacionalizmusnál, amit a 20. században "gengszterek és sarlatánok" műveltek, többek között Magyarország nácibarát vezetése a II. világháború alatt.

A Washington Post cikke szerint nemcsak az EU-nak kellene reagálnia, hanem az Egyesült Államoknak is hűvösebbre kellene fordítania az Orbán kormányához való viszonyát. Azzal fejeződik be a cikk, hogy

Orbán kizárta magát a demokratikus nyugatról, ővele és a kormányával eszerint kellene bánni.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM