A Total-vezér halálával sokat veszít Moszkva

2014.10.22. 13:54

Jön az előd

Ideiglenesen ismét a vállalat korábbi vezetője, Thierry Desmarest lesz a Total elnöke, a vezérigazgatói posztot Patrick Pouyannét tölti be, aki eddig az olajfinomításért felelős ágazatot vezette – írta az MTI.

Desmarest, 1995 és 2010 között állt a Total élén, a tervek szerint az elnökséget fokozatosan fogja átadni 51 éves Pouyannénak.

Az elnöki és vezérigazgatói poszt szétválasztását ugyanakkor még a cég közgyűlésének is jóvá kell hagynia.

Ezt először maga Desmarest vezette be: 2007-ben így lett vezérigazgató de Margerie, aki az elnöki posztot végül 2010-ben az elnökséget is átvette.

A reptéri dolgozó ittassága lehetett az oka annak a keddi moszkvai repülőtéri balesetnek, amelyben a legnagyobb francia olajvállalat vezetője életét vesztette. Christophe de Margerie gépe felszálláskor egy hókotróval ütközött. Az első hírek szerint a vnukovói repülőtéren a hókotró vezetője ittas volt. Saját állítása szerint elvesztette a tájékozódását, és nem hallotta a felé közelítő Falcon-50-es gépet.

Az ügyészségi is alkoholra gyanakszik, de a 60 éves férfi ügyvédje is elismeri, hogy védence ihatott néhány kortyot. Kedden a légi baleseteket vizsgáló francia hatóság (BEA) munkatársai is az orosz fővárosba érkeztek.

Több mint Bajusz úr

A jellegzetes Poirot-s külső miatt Bajusz úrként emlegetett de Margerie-vel Moszkva  fontos szövetségesét veszítette el. A Total De Margerie ugyanis határozottan felszólalt az Oroszországot sújtó szankciók ellen – amelyek más területen is hátrányosan érintették Franciaországot, különösen a Mistral helikopterhordozók eladásáról szóló szerződés felfüggesztésével.

De Margerie-nek nagy szerepe volt abban, hogy a Total megerősítette jelenlétét Oroszországban.

201-ben 16 milliárd dollárért adott el érdekeltségeket, hogy több haszonnal kecsegtető, bár geopolitikailag kockázatosabb területekbe fektessen: az észak-iraki Kurdisztánba, Tadzsikisztánba és Oroszországba – írta az Rbc.ru. Az üzleti portál emlékeztetett arra is, hogy a Total a legnagyobb orosz magán gázkitermelő cég, a Novatek üzleti partnerévé is vált, hogy a Jamal-félszigeten gáztermelésbe fogjon, azzal a céllal, hogy az energiahordozót folyékony földgázként (LNG) adja el.

Az üzletember a májusi szentpétervári gazdasági fórumon is hangsúlyozta, hogy a szankciókkal semmi sem változott meg a Total számára, továbbra is dolgozni kíván Oroszországban.

Az olajnak nincs szaga

A karrierjét a Total közel-keleti részlegének vezetésével beindító de Margerie-vel szemben tavalyig hivatalosan is élt a vád, amely szerint az iraki olajért élelmiszert programon túl is együttműködött Szaddam Husszeinnel, és az ENSZ embargót megkerülve segített piacra dobni iraki olajat, így juttatva pénzhez a néhai diktátort.

Az ügy kapcsán de Margerie-t 2006-ban 48 órára őrizetbe is vették, ám a vádat 2013-ban ejtették.

Személyében szintén megúszta, a vállalatának azonban sokba került egy iráni hivatalnokok megvesztegetésével kapcsolatos amerikai vád. Végül peren kívüli egyezség nyomán a Total 318 millió dollárt fizetett büntetésként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport