Lövöldözés volt az ottawai parlamentben

2014.10.22. 16:52 Módosítva: 2014.10.23. 01:35

Lövöldözés volt Ottawa három helyszínén, a parlamentnél, a nemzeti háborús emlékműnél és egy nagy bevásárlóközpont közelében. Egy díszőrséget álló katona és egy támadó életét vesztette. A törvényhozás épületéből az ablakon és az állványokon keresztül menekültek a bent lévők, a rendőrség kimenekítette a miniszterelnököt is. A hatóságok még több gyanúsítottat nagy erőkkel keresnek.

Az első hírek még arról szóltak, hogy egy ismeretlen tettes bejutott a parlamentbe, és lövöldözni kezdett. Később azonban a rendőrség már azt gyanította, hogy két, vadászfegyverrel felszerelkezett tettesről van szó, akik előbb lelőttek egy díszőrségben álló katonát, majd berohantak a parlamentbe és ott lövöldözni kezdtek. Szemtanúk szerint mintegy húsz lövés dördült el a folyosókon. A katona később belehalt sérüléseibe, és a CBC kanadai televíziós állomás szerint a rendfenntartók agyonlőtték az egyik támadót.

A kanadai hatóságok szerint egy kanadai születésű férfi, Michael Zehaf-Bibeau volt a szerdai ottawai lövöldözés parlamentben lelőtt gyanúsítottja. Az algériai származású férfi 1982-ben született, nemrég tért át az iszlám hitre.

Azután, hogy a sajtóban felbukkant a vélt ámokfutó neve, a twitteren terjedni kezdett egy állítólag őt ábrázoló, az Iszlám Állam által közzétett fotó, amin egy hosszú hajú fiatal férfi látható fegyverrel a kezében. Arcát részben palesztin kendő takarja.

Michael Zehaf-Bibeau rablás és fegyverbirtoklás miatt 2003-ban két évet ült börtönben.

A támadás közben több képviselő is kitwittelte, hogy lövöldöznek a parlamentben, azt írták, biztonságban vannak, de félnek. Az egyik törvényhozó azt twittelte: "Anyu, jól vagyok, elbújtam".

A bent lévők több csoportban is menekültek az épületből, mégpedig az ablakokon, a tetőszerkezeteken és az épület felújításához emelt állványon mászva le az utcára. Stephen Harper miniszterelnököt a rendőrség különleges egységei menekítették ki. Ő a támadás pillanatában a Parliament Hill nevű épületegyüttesben volt, amely a parlamentnek és irodáinak ad otthont. Harper a konzervatív párt képviselőinek és szenátorainak hagyományos szerda délelőtti összejövetelén vett részt éppen. Szóvivője, Jason McDonald bejelentette, hogy a kormányfő épségben van.

Két nappal korábban az iszlámra nemrégiben áttért egyik férfi halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, mielőtt végeztek vele. Az eset miatt a hatóságok egy fokkal, alacsonyról közepesre emelték a terrorfenyegetettség szintjét Kanadában.

A lövöldözések után három sebesültet szállítottak be, kettőnek stabil az állapota. Nem közöltek részleteket arról, hogy kik a sebesültek.

Ottawa központjának nagyobb részét lezárták, a fővárosban valóságos vészhelyzet alakult ki. A lövöldözések hatására a washingtoni kanadai külképviseletet is bezárták, megelőzendő bármiféle atrocitást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport