Felmentették a földrengés miatt gyilkossággal vádolt tudósokat

2014.11.10. 20:14

A l'aquilai fellebbviteli bíróság hétfőn felmentette azt a hét földrengés- és katasztrófavédelmi szakértőt, akiket 2012-ben, első fokon azért ítéltek hat évre, mert nem értesítették előre az abruzzói L'Aquila város lakosságát a 2009-es pusztító földrengésről, írja az MTI. A földrengésben több mint 300 ember halt meg.

A vádlottak között volt az olasz katasztrófavédelem egykori vezetője, valamint az olasz Országos Geofizikai és Vulkánkutató Intézet volt elnöke. A hét embert gondatlanságból elkövetett gyilkossággal vádolták, a vád szerint az volt a bűnük, hogy nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket. Ők azzal védekeztek, hogy a földrengéseket nem lehet előre megjósolni. Az elsőfokú ítélet, amely elmarasztalta őket, megdöbbentette a nemzetközi tudóstársadalmat.

"A felmentés rémálomnak vet véget! A tudósok gyászolják az áldozatokat, de a tudományt nem lehet a természeti katasztrófákért megbüntetni. Nem a földrengés, hanem a nem földrengésbiztos épületek összeomlása okozta a tragédiát" - nyilatkozta a mai ítélet után Enzo Boschi, a vulkánkutató intézet volt elnöke. Az áldozatok családtagjai felháborodtak, azt skandálták:"Szégyen! Szégyen!".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport