Két embert elfogtak a csütörtök reggeli gyilkosság ügyében

2015.01.08. 11:15 Módosítva: 2015.01.08. 19:59

Két embert őrizetbe vettek a csütörtök reggeli lövöldözéssel összefüggésben, amiben egy rendőrnő meghalt, jelentette az AFP. Az egyik őrizetbe vett férfi 52 éves, ennél többet egyelőre nem tudni. Azt sem tudni, van-e összefüggés a szerdai párizsi terrorakció és a csütörtök reggeli gyilkosság között, a belügyminiszter szerint egyelőre nem találtak erre utaló jelet.

Csütörtök reggel Párizs déli részén lelőttek egy rendőrnőt és egy utcaseprőt. A rendőrnő később meghalt. Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte: a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák és letartóztassák a támadót, állítólag nem őt fogták el.

Ellentmondásos nyilatkozatok vannak arról, hogy lehet-e összefüggés a szerdai, Charlie Hebdo ellen elkövetett terrorakció és a csütörtök reggeli lövöldözés között. A belügyminiszter mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy "valamilyen módon kapcsolódhat" a két eset. Árulkodó ugyanakkor, hogy a belügyminiszter - mihelyst értesült a lövöldözésről - azonnal otthagyta a stábértekezletet és a helyszínre ment. 

Egy Párizsban élő olvasónk szerint a hangulat elég rossz most a városban. "A metró érdekes módon üres volt tegnap este és ma reggel is. Géppuskás katonák vannak a városban. Az irodánk közelében hat állig felfegyverzett katona járőrözik.  A mecsetek környékén kisebb zavargások is voltak" - írta Gregorie.

Éjjel Lynoz közel, Villefranche-sur-Saoneban egy mecset melletti kebabosnál is robbanás volt, de senki nem sértült meg. A pokolgépet hajnalban tették le a kebabos ajtaja elé, és látványos pusztítást végzett a mecset bejárátán. "Egyelőre még nincsenek a nyomozással felderített infomációk és azt sem tudjuk, pontosan milyen robbanószert használtak. Az biztosnak látszik, hogy robbantásnak köze van a szerdán Párizsban történtekhez" -  mondta  a 20 minutes-nek Bernard Parrut, a város polgármestere. 

"Még nem tudjuk, hogy pontosan mi történt, ezért nem akarjuk összezavarni a dolgokat. Az egyértelmű, hogy mecsetet akarták megtámadni. Korábban semmilyen problémánk nem volt a helyiekkel, soha nem kaptunk fenyegetést sem" - mondta a mecset vezetője.

Egy mecsetet támadtak meg csütörtökre virradóra Sablons au Mans-ban is. A mecsetre ismeretlenek gránátot dobtak és rá is lőttek, írja egy helyi lap. A helyszínen három további gránátot találtak a rendőrök, amelyek nem robbantak fel. Áldozatokról nem érkezett jelentés, és egylőre arról sem nyilatkozott senki, hogy köze van-e a támadásnak a párizsi merénylethez.

A Mans-i és a Villefranche-i mecseten kívül két kisebb is támadás is volt muszlim imahelyek ellen. Aude-ban és Port-la-Nouvelle-ben is rálőttek egy mecsetre, az utóbbi városban este 20 óra körül, az esti ima után, amikor az imaterem már üres volt. A támadáshoz légfegyvert használtak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport