Újraindul a terrortámadás után a tanév

2015.01.12. 09:46
Újrakezdődött a tanítás hétfőn Pakisztán iskoláiban, néhány héttel az ország történetének legvéresebb terrorcselekménye, egy pesavari katonai iskola elleni támadás után, írja az MTI.

A százötven halálos áldozatot - köztük 132 diák életét - követelő merénylet sokkolta a pakisztáni társadalmat. A közel 200 millió lakosú Pakisztán évek óta kénytelen elviselni a helyi tálib felkelők sorozatos támadásait, akik azzal indokolják a terrorcselekményeket, hogy Iszlámábád támogatja az amerikaiak terrorellenes harcát.

Fokozott biztonság

A tavaly december 16-án elkövetett pesavari támadás óta a hadsereg fokozta műveleteit a tálibok fellegvárának számító északnyugati térségben. A kormány visszavonta a halálbüntetések végrehajtására vonatkozóan 2008-ban életbe léptetett moratóriumot, s azóta kilenc elítélt terroristát akasztottak fel. Január elején a terrorizmussal kapcsolatos ügyek felgyorsítására katonai törvényszékek felállításáról döntött a pakisztáni törvényhozás.

A pesavari katonai iskolában hétfőn húsz katona, köztük Rahíl Sarif tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke fogadta a visszatérő diákokat. Az intézményben fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, s ezentúl mindenki csupán egy fémdetektoros kapun áthaladva léphet be az épületbe. A hatóságok korábban felszólították az oktatási intézményeket, hogy szögesdrótkerítéssel vegyék körbe az iskolákat, és lehetőleg erősítsék meg az őrök jelenlétét.

Az AFP-nek több diák azt mondta: az iskolába járással meg akarják mutatni a merényletet elkövető Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet tagjainak, hogy nem félnek tőlük.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport