Megbukott a motyogó mágnás

2015.03.17. 19:02
Gyilkosság miatt hivatalosan vádat emeltek Robert Durst, az egyik legnagyobb amerikai ingatlandinasztia tagja ellen, miután a férfi egy róla készült dokumentumfilm forgatásának szünetében óvatlanul bevallotta az általa elkövetett bűnöket.

Robert Durst a róla készült hatrészes dokumentumfilm forgatási szünetében, a mellékhelységben magában beszélve vallott több, feltehetően általa elkövetett gyilkosságról. A 71 éves férfi ugyan egyedül volt, azonban mikrofonja véletlenül bekapcsolva maradt.

Micsoda katasztrófa, rajtakaptak..., hogy a mi a fenét csináltam velük? Természetesen megöltem mindet - mormogta a mikrofonba Robert Durst, aki nem is sejtette, hogy más is hallani fogja őt. Mindez percekkel az után történt, hogy a kamerák előtt utasította vissza egy barátja, Susan Berman 15 évvel ezelőtti halálát firtató kérdéseket.

Robert Durstot hétfőn vádolták meg hivatalosan a nő meggyilkolásával, és amennyiben az esküdtszék bűnösnek találja, akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. A vád szerint a férfi két nappal 2000 karácsonya előtt ölte meg Susan Bermant, aki egy ismert Las Vegas-i maffiózó lánya volt.

A gazdag családjától régóta elhidegült férfit 2001-ben egyszer már bíróság elé állították gyilkosság vádjával Texasban, miután lelőtte szomszédját, azonban a bíróság akkor felmentette őt arra hivatkozva, hogy önvédelemből cselekedett. A férfit kihallgatták volt felesége, Kathleen Durst 1982-es eltűnésekor is.

Durstot szombaton tartóztatták le egy New Orleans-i hotelben, egy nappal az előtt, hogy adásba került a vallomásával véget érő dokumentumfilm a HBO televízió csatornán.

Egyelőre kérdéses, hogy a véletlenül rögzített vallomást felhasználhatják-e ellene a tárgyaláson. Robert Mintz korábbi szövetségi ügyész szerint a kérdés azon áll vagy bukik, hogy a bíróság szerint a férfi számíthatott-e arra, hogy teljes magányban lehet része a mellékhelységben vagy sem.

Paul Callan, egy korábbi New York-i ügyész szerint semmiképp sem lehet a magánélethez való jogról beszélni egy nyilvános mellékhelység és mikrofonviselés esetén, így a felvétel felhasználható lehet bizonyítékként a bírósági tárgyaláson.

Hasonlóan vélekedik Andrea Roth, a Berkeley Egyetem jogprofesszora is, aki szerint a vádlott bármely vallomását fel lehet használni az ellene indított ügyben.

Az AP amerikai hírügynökség információi szerint ugyanakkor az ügyészség nem a felvétel alapján rendelte el a férfi letartóztatását, ugyanis a nyomozók továbbra is vizsgálják, hogy a felvételt nem hamisították-e meg valamilyen módon. 

A dokumentumfilm-sorozat rendezője, Andrew Jarecki hétfőn úgy nyilatkozott, hogy több mint két évig nem volt tudomása Robert Durst véletlenül rögzített vallomásáról, a forgatás ugyanis 2010-ben és 2012-ben zajlott. Az egyik szerkesztő véletlenül akadt a felvételre, miközben újrahallgatta az anyagot, ezután fordultak a hatóságokhoz.

Susan Bermant 55 éves korában Beverly Hills-i otthona előtt lőtték hátulról agyon, röviddel az előtt, hogy a New York-i nyomozók kihallgatták volna Kathleen Durst eltűnésével kapcsolatban. Susan Berman a nő eltűnése után Robert Durst szóvivőjeként működött.

A dokumentumfilm egyik részében Andrew Jarecki egy olyan névtelen levél másolatát mutatta be Robert Durstnek, amelyben egy ismeretlen értesítette a Beverly Hills-i rendőrséget arról, hogy Susan Berman címén ráakadhatnak egy holttestre. Az idős férfi a filmesnek adott válaszában úgy vélte, hogy az ismeretlen hatalmas kockázatot vállalt egy olyan levél elküldésével, amelyet csak a gyilkos írhatott.

A sorozat utolsó részében Andrew Jarecki egy másik levélborítékot mutatott be, amelyről a 71 éves férfi bevallotta, hogy ő címezte Susan Bermanhoz. A borítékon olvasható szöveg hasonló betűkkel íródott, mint a holttestet bejelentő írás, valamint a Beverly Hills településnév ugyanott volt pontatlanul írva. Bár Robert Durst ezt követően is tagadta, hogy ő írta volna az első levelet, a kinagyított írások között ő sem tudott különbséget tenni.

A férfi ezt követően ment ki a mellékhelyiségbe, ahol az akár ellene szóló bizonyítékként is felhasználható vallomást tette.

Robert Durst továbbra is tagadja a vádakat, ügyvédje szerint készen állnak a bírósági tárgyalásra, amely véget vethet a híreszteléseknek és spekulációknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport