Tibetet is elérte a nepáli földrengés

2015.04.27. 06:24

Ahogy arra számítani lehetett, Kínában is megérezték a szomszédos Nepált megrázó földmozgásokat. Hétfő hajnali összesítés szerint a kommunisták által 1950-ben megszállt Tibetben az MTI által idézett  források legkevesebb 20 halottról tudnak, rengeteg az eltűnt és körülbelül 12 ezer embert kellett evakuálni. A helyiek további utórengésektől is tartanak.

A 3900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Sigatze városát egy, a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű utórengés rázta meg, itt több mint 1200 ház dőlt romba és 10 ezer sérült meg. A Himalája hegyei között megbújó prefektúrában utak váltak járhatatlanná, a térségben időlegesen megszakadt az áramellátás és a távközlési összeköttetés. Ugyanitt 54 ősi buddhista templomot is kár ért. A mentést nehezíti a folyamatos esőzés és havazás is.

Ezekre a területekre már elindították a segélyeket, a sátrakat, a meleg kabátokat, takarókat, összecsukható ágyakat és hálózsákokat. A regionális kormányzat főleg élelmiszert, gyógyszert és ivóvizet juttat a rászorulóknak. A központi kormányzat is lépett: a szállítási minisztérium 10 millió jüant (ami 450,6 millió forintot tesz ki) helyezett a tibeti alapba.

Nepálban is sok kínait érintett a földrengés, 600 kínai állampolgárt vasárnap hazaszállítottak különgépekkel, melyek várhatóan segélyszállítmányokkal megrakodva indulnak vissza Katmanduba. Hétfőre egyébként már több kínai mentőcsapat is megérkezett Nepálba, és útnak indították az első szállítmányt is, melyben sátrak, áramfejlesztő generátorok, víztisztító berendezések és orvosi eszközök vannak. A kínai kormány 20 millió jüan (1 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt is felajánlott a nepáli kormánynak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport