Emberölés történt a rabszállító autóban

2015.05.01. 18:06

Freddy Gray halála emberölésnek minősül, amiért az őt őrizetbe vevő rendőrök ellen vádat emelnek, jelentette ki pénteken az MTI szerint az egyesült államokbeli Baltimore-ban Marilyn Mosby államügyész.

Az eset miatt korábban már hat rendőrt felfüggesztettek a szolgálatból. Közülük öten önként, videóra vett vallomást tettek a marylandi állami ügyészség és a szövetségi igazságügyi minisztérium párhuzamos vizsgálata alatt álló esetről.

Grayt április 12-én azért akarták őrizetbe venni, mert egy társával együtt futni kezdett a rendőrök elől a város egyik kevéssé biztonságos negyedében. A férfit, akinek a zsebében rugós kést találtak, egy rabszállító furgonba tuszkolták, ahol a rendőr-szakszervezet közleménye szerint "valami történhetett".

Amikor Grayt kiemelték a járműből, egy amatőr videofelvétel tanúsága szerint nem volt eszméleténél. A kórházban halt bele súlyos sérülésébe.

Az eset miatt zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. Mosby szerint Grayt törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el.

Freddie Gray halála ismét felszínre hozta azt a problémát, hogy amerikai fehér rendőrök több esetben indokolatlanul, vagy vitatott körülmények között okozták fegyvertelen feketék halálát.

A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki. Dél-Karolinában április elején egy rendőr több lövéssel megölt egy afroamerikai férfit, aki megpróbált elmenekülni egy közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) összesítése szerint Maryland államban 2010 és 2014 között 109-en vesztették életüket a rendőrséggel való konfrontáció következtében, közülük a legtöbben, 31-en Baltimore-ban. A 109-ből 45-en fegyvertelenek, 75-en feketék voltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport