Nepáli földrengés: 1000 uniós polgárról nem tudnak semmit

2015.05.02. 13:38

A nepáli hatóságok legfrissebb, szombati összesítése szerint az országban már 6659 halálos áldozata van az egy héttel ezelőtti pusztító erejű földrengésnek, a sérültek száma pedig elérte a 14 062-őt, írja az MTI. Szombaton újabb, ötös erősségű utórengés rázta meg Nepált.

Több mint százan haltak meg Kínában és Indiában.

Rensje Teerink, az Európai Unió katmandui nagykövete azt mondta szombaton, hogy továbbra sem ismert mintegy ezer, uniós országokból való állampolgár - jórészt turista vagy hegymászó - sorsa. Egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes azt mondta, hogy az eltűnt uniós állampolgárok többségének valószínűleg nem esett baja, de nem tudnak róluk semmit, mivel elérhetetlen helyen tartózkodnak.

A nepáli rendőrség tagadta, hogy több mint ezer uniós állampolgár tűnt volna el, állítása szerint 76 külföldi halt meg, és 204 sorsa ismeretlen. Kamal Szingh Bom magas rangú tisztviselő szombaton a dpa német hírügynökséggel azt közölte, hogy a rendőrség tájékoztatása szerint a földrengésnek és a lavinának legalább 50 külföldi áldozata van.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, egy hét múlt el a 7,9-es erősségű földrengés óta, és a nepáli hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Az azonban nem valószínű, hogy találnak még újabb túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt.

Szombaton kora délután újabb, 5,1-es erősségű földrengés történt Nepálban, amelynek az epicentruma Katmandutól 93 kilométernyire volt - közölte az USGS amerikai földtani szolgálat. Helyi jelentések szerint több ház összedőlt.

A Jomiuri Simbun című japán lap arra hívta fel a figyelmet szombaton, hogy egy héttel a földrengés után Nepál lakosságának mintegy tíz százaléka - 2,8 millió ember - sátorban vagy ideiglenes szálláson él, és nem tudott visszatérni otthonába. Az újabb földrengéstől való félelmek ellenére azonban változni látszik a helyzet: egyre többen a hazatérést választják - írja az újság helyszíni jelentésében.

Egy katmandui belvárosi parkban, ahol több mint tízezer ember lelt menedékre a földrengés után, mára mintegy 2,5 ezren maradtak. A földrengés óta mintegy 400 ezren hagyták el Nepált, most már azonban zsúfolásig megtelnek a Katmanduba induló buszok, még a tetőn is ülnek emberek. A japán újság megállapítja, hogy Nepálban az élet lassan ugyan, de kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, a fővárosban kinyílt a boltok többsége, működnek a pénzkiadó automaták is, de a vállalatok, az iskolák és más intézmények még mindig zárva vannak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport