Már a dánok is dolgoztatnák a bevándorlókat

2015.05.08. 13:29

Orbán Viktor miniszterelnök és Angelino Alfano olasz belügyminiszter után Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök szociáldemokrata pártja is felvetette, hogy dolgoztatni kellene az országba érkező bevándorlókat az ellátásuk fejében.

A dán terv szerint az országba érkező menekülteknek, illetve az integrációs program résztvevőinek ezentúl legalább heti tíz órát kellene dolgozniuk. A kormányfő újévi üzenetében beszélt először arról, hogy új integrációs programot dolgoznak ki, amelynek részeként a menekülteknek dolgozniuk kell az államtól kapott pénzügyi ellátásért, az erről szóló javaslatot terjesztették elő a koppenhágai parlamentben. A kormányzat azt szeretné, ha a szabályozás júliustól életbe lépne.

A szociáldemokraták javaslatát több párt is bírálta. A kormánykoalíciót támogató Vörös-Zöld Szövetség például azt kifogásolja, hogy előzetesen nem állapodtak meg a menekülteknek adandó fizetségről. A legnagyobb ellenzéki párt, a Liberálisok is ellenzik a javaslatot, a populista Dán Néppárt viszont még azzal is megvádolta a legnagyobb kormánypártot, hogy az ő ötletüket vette át.

Ahogy azt csütörtökön megírtuk, az olasz belügyminiszter azt javasolta, hogy az olasz régiók vegyék ki részüket a menekültek befogadásában és segítésében. Az erre nemet mondó olasz tartományoknak azt üzente: használják fel az adott városok befogadó állomásaira küldött és az abban a térségben letelepedni kívánó illegális bevándorlókat ingyenes közmunkavégzésre, ahelyett, hogy „semmit sem tennének”.