Nyemcov-gyilkosság: keresik a 25 millió rubeles vérdíj kitűzőjét

2015.05.22. 11:42

Újabb csecsen gyanúsított után nyomoznak Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus februári meggyilkolásának ügyében, írja az MTI a Kommerszant értesülésére hivatkozva. Ruszlan Muhagyinov a csecsen gyanúsítottak vallomása szerint 25 millió rubelt (138 millió forint) ígért nekik a politikus megöléséért.

A fő gyanúsított Zaúr Dadajev első, később visszavont vallomásában azt mondta, hogy egy Ruszik nevű férfi adott neki egy orosz gyártmányú ZAZ Chance gépkocsit, egy pisztolyt, és lőszert, és ő ígérte meg a 25 millió rubeles vérdíjat, ha Dadajev megöli a Mohamed próféta karikatúrák közlését támogató Nyemcovot.

Egy másik gyanúsított, Tamerlan Eszkerhanov vallomása alapján a nyomozók előbb Ruszlan Geremejevet, a belügyi csapatok őrnagyát kezdték keresni. A férfi, aki egy befolyásos csecsen család tagja, ugyanakkor eltűnt. A gyilkosság újabb feltételezett megrendelőjét Ruszlan Muhagyinovot sem találták eddig a nyomozók.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap korábban arról is hírt adott, hogy a Nyemcov-gyilkossággal foglalkozó csoport élére új szakembert neveztek ki. Nyikolaj Tutyevics csecsenek által elkövetett gyilkosságok és merényletek felderítésével foglalkozott.

Ahogy azt március végén írtuk, Nyemcov családja és ellenzéki társai a kezdettől nem hittek abban, hogy a politikust személyes meggyőződésből ölte meg a csecsen Zaur Dadajev, mert szerinte muszlimellenesen foglalt állást Nyemcov a Charlie Hebdo elleni párizsi merénylet után. Szerintük ez a verzió csak azért merült fel a hatóságokban, mert ezzel úgy lehetett volna elvarrni a nyomozás szálait, hogy azok nem vezethettek volna el magasabb körökbe, egészen a Kremlig.

Mostanra a Nyomozati Bizottság (SZK) viszont egyértelműen szakított a vallási meggyőződésből elkövetett bűncselekmény lehetőséggel és több szervezőn keresztül megrendelt gyilkosságként kezeli az ügyet.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport