Elsüllyedt a Jangcén egy hajó: 440 embert keresnek

2015.06.02. 00:22 Módosítva: 2015.06.02. 11:53

Elsüllyedt egy utasszállító hajó a Jangce folyón 458 emberrel, javarészt idős turistával a fedélzetén. A legfrissebb hírek szerint egyelőre csak 18 embert sikerült kimenteni a vízből, a halálos áldozatok közül eddig 5-öt találtak meg, írta az MTI.

A hajókatasztrófát erős forgószél okozhatta.

A kedd reggeli helyzet szerint a hajó testében is lehetnek túlélők, ugyanis amikor a túlélők után kutató búvárok megkopogtatták az elsüllyedt hajó testét, belülről kopogást hallottak. 

Hírügynökségi jelentések szerint a hajó fejjel lefelé van a folyóban, de egy része kiemelkedett a vízből. Harmincnál több csónakkal kutatnak a túlélők után. A szerencsétlenül járt hajó már 3 kilométert sodródott a folyó medrében, amit a szakemberek jó jelnek tartanak, és azt remélik, hogy elegendő levegő áll a felfordult hajótestbe szorultak rendelkezésére.

Két perc alatt süllyedt el

A folyami közlekedési hatóság tájékoztatása szerint a tragédia helyi idő szerint hétfőn késő este történt a folyó Hupej tartománybeli szakaszán. A Kelet Csillaga nevű hajó Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel a fedélzetén: 406 ötven és nyolcvan év közötti kínai turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a 47 fős legénységgel.

Az elsüllyedt hajó 76,5 méter hosszú, 11 méter széles volt. Ötszázharmincnégy férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva.

A hajó kapitányát és fedélzeti főmérnökét is megmentették, és mindketten azt mondták, hogy a hajó "egy ciklonba" került, és özönvízszerű esőzés közepette, nagy erejű szélviharban felborult, majd gyorsan elsüllyedt.

Hupej Zsipao című lap azt írta, hogy erőteljes forgószél okozta a tragédiát, a folyami közlekedési hatóságok egyik illetékesek szerint a hajó "két perc" alatt süllyedt el, amikor utasai éppen lefekvésre készültek. 

 A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök Ma Kaj miniszterelnök-helyettessel és Jang Csing államtanácsossal a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat. Hszi Csin-ping kínai elnök arra adott utasítást, hogy teljes erőbevetéssel végezzék a mentést. A közlekedési minisztérium és más hivatalok azt az utasítást kapták, hogy minden eszközt vessenek be a kutatás és a mentés felgyorsítására, illetve a túlélők ellátására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport