Feketéket lőtt le egy fehér férfi egy amerikai templomban

2015.06.18. 06:50 Módosítva: 2015.06.18. 16:19

Kilenc embert lőtt agyon egy fegyveres szerda este a dél-karolinai Charleston egyik templomában. A férfi elmenekült, majd órákkal később a szomszédos Észak-Karolinában elfogták.

A lövöldözés a feketék által látogatott, népszerű metodista templomnál történt helyi idő szerint este 9 órakor.  A férfi egy órát töltött a templomban egy imádságon, mielőtt felállt és a szemtanúk azt mondta: "azért jöttem, hogy feketéket lőjek le". Az FBI csütörtök délutánra azonosította a férfit: a dél-karolinai Dylann Roof a Reutersnek nyilatkozó unokratestvére szerint nemrég kapott ajándékba egy pisztolyt.

A lövöldözés után több holttest maradt a templomban, a mentők több embert kórházba szállítottak. A helyszín fölött rendőrségi helikopter körözött. A helyszínen nyolc ember halt meg, a kilencedik áldozat a kórházban hunyt el. A tettes egy nő életét megkímélte és azt mondta neki, azért hagyja életben, hogy mindenkinek elmondhassa, mi történt.

Az MTI szerint Joe Riley charlestoni polgármester megerősítette, hogy kilencen haltak meg. Riley "gyűlöletből elkövetett bűnténynek" nevezte a mészárlást, mert szerinte kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban.

A charlestoni rendőrség a Twitterén közzé tette a feltételezett elkövetőről és autójáról készült képen. A rendőrség egy húszas évei elején járó, fehér férfit keres. 

police

A lövöldözés után nem sokkal bombariadó is volt. Valaki telefonon azt jelentette, hogy pokolgépet helyezett el a közelben. A rendőrség kiürítette a templom környékén álló házakat.

A tévé híradófelvételein nagy rendőri készültség és számos mentőautó volt látható. 

A Guardian szerint kilenc áldozat egyikét azonosították eddig: Clementa Pinckney a dél-karolinai szenátus demokrata képviselője volt, lelkészként is tevékenykedett egy másik templomban. Korábban azért kampányolt, hogy a rendőröknek kötelezően kamerát kelljen magukon hordaniuk. A CNN szerint Pinckey unokatestvére és Kent Williams, Pinckney képviselőtársa is az áldozatok közt van.

A rendőrség szerint hárman élték túl a támadást. A rendőrség még mindig kihallgatja a tanúkat.

"Van valami különösen szívszorító abban, ha egy ilyen tragédia azon a helyen történik ahol vigaszt és békességet keresünk" - mondta a gyilkosságról Barack Obama amerikai elnök. "Túl sokszor kellett már ilyen beszédet tartanom és és túl sok közösségnek kellett már ilyen tragédiát elviselnie. Ismét azért haltak meg ártatlan emberek, mert semmi nem akadályozta meg, hogy fegyvert szerezzen az, aki bántani akarta őket. Nekünk mitn országnak szembe kell néznünk azzal, hogy ilyen típusú tömeggyilkosság nem történik más fejlett államokban".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport