Meg kell tennem, amit meg kell tennem – mondta a charlestoni lövöldöző

2015.06.19. 08:16

Hónapokon át készült a vérengzésre az a fehér bőrű férfi, aki szerda este kilenc afroamerikai hívőt ölt meg a dél-karolinai Charleston egyik nagy múltú, feketék által látogatott metodista templomában.

Az amerikai média szerint a férfit, a 21 éves Dylann Storm Roofot egy nappal a gyilkosság után, helyi idő szerint csütörtök hajnalban fogták el, órákig tartó rendőrségi hajtóvadászat után. Mint kiderült, a férfi egy órán át bent volt a templomban, mielőtt lövöldözni kezdett. 

Egyik barátja, Dalton Tyler azt közölte az ABC televízióval, hogy a férfi körülbelül hat hónapon át készült „valami hasonlóra”. Nagy híve volt a fehérek és a feketék faji elkülönítésének, folyton panaszkodott, hogy a feketék hatalmukba kerítik a világot, és a fehéreknek tenniük kell valamit ez ellen. Egy másik barátja szerint a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

Szerda este aztán kilenc embert agyonlőtt a dél-karolinai Charleston egyik nagy múltú, feketék által látogatott metodista templomában. Nyolc embert a helyszínen megölt, egy hívő pedig kórházban halt bele sebeibe. Egy embert még kórházban ápolnak. Az amerikai hírtelevíziók értesülése szerint a halálos áldozatok között van Clementa Pinckney, a templom lelkipásztora, aki tagja a dél-karolinai szenátusnak.

Clementa Pinckney egyik unokatestvére, Sylvia Johnson a CNN-nek azt mondta, hogy az egyik barátja túlélte a támadást, de a fia nem. (Ez lehet az az ember, akit kórházban ápolnak.) A túlélő Sylvia Johnsonnak azt mesélte, hogy amikor a fia könyörgött a lövöldözőnek, hogy álljon le a gyilkolással, a férfi azt mondta neki: 

Nem, mert megerőszakoltátok az asszonyainkat és elvettétek az országunkat... Meg kell tennem, amit meg kell tennem. 

Majd lőtt, a barát pedig végignézte, ahogy a fia meghal. Ő csak azért élte túl, mert halottnak tettette magát. A túlélő szerint a gyilkos ötször töltötte újra a fegyverét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport