Kivégezték Ibolya Ryan gyilkosát az Egyesült Arab Emírségekben

2015.07.13. 09:56 Módosítva: 2015.07.13. 10:05

Kivégezték az Egyesült Arab Emírségekben helyi idő szerint hétfőn reggel azt a nőt, aki tavaly decemberben Abu-Dzabiban egy bevásárlóközpontban leszúrta a magyar származású Ibolya Ryant, írja az MTI a WAM állami hírügynökség alapján.

A 31 éves Alaa Báder Abdullahot június 29-én ítélte halálra az Arab-öböl menti állam szövetségi legfelsőbb bírósága. Az ítéletet kizárólag az államfő, Kalifa bin Zájid ál-Nahajan sejk beleegyezésével hajthatják végre.

A vádlott beismerte, hogy Abu-Dzabi egyik előkelő bevásárlóközpontjának női mosdójában végzett a romániai születésű, magyar nemzetiségű, amerikai állampolgárságú tanárnővel. A fekete ruhát viselő nő több késszúrással gyilkolta meg Ibolya Ryant, miközben 11 éves ikerfiai a pláza egyik közeli kávézója előtt vártak rá.

Fekete csadorba öltzött nő, aki leszúrta a magyar nőt

A 47 éves Ibolya Ryan Romániában született, gyógypedagógus volt. Az Egyesült Államokban dolgozott, ott ment férjhez, majd ikrei születtek. Válása után az arab országban élt gyerekeivel. Az Abu Dzabiban élő amerikai tanárok tavaly több figyelmeztetést kaptak, hogy terroristák célpontjává válhatnak.

  Ibolya Ryan gyilkosa azt is beismerte, hogy két órával a gyilkosság után házi készítésű pokolgépet helyezett el egy másik amerikai állampolgár háza előtt a fővárosban. A hatóságok gyilkosság, a pokolgép elhelyezésével kapcsolatban gyilkossági kísérlet, illetve terrorcselekmények elkövetése miatt találták bűnösnek a nőt.

Ez utóbbiak közé tartozott a vád szerint az is, hogy pénzzel támogatta az al-Kaidát, és az egyik közösségi oldalon terrorista ideológiát terjesztett. Az Egyesült Arab Emírségekben ritkán hajtják végre a halálos ítéleteket. A jómódú arab országban ritkák a terrortámadások és erőszakos bűncselekmények. Az emírségek egyike azoknak az arab országoknak, amelyek csatlakoztak az Iszlám Állam elleni nyugati légicsapásokhoz.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport