Terrortámadás volt Maliban, tizenketten meghaltak

2015.08.08. 09:13 Módosítva: 2015.08.08. 12:06

7 ember meghalt, és többen megsérültek Maliban, miután fegyveresek még pénteken megtámadtak Sevare mellett egy szállodát, ahol ENSZ-békefenntartók szálltak meg, írja az MTI.

A gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek 10 túszt ejtettek a hotelben: orosz, ukrán, francia és dél-afrikai is vannak köztük. Mali hadserege már péntek óta a helyszínen van, és a hotel elleni akcióban lelőttek két fegyverest (egyikük övére robbanószerkezet volt szerelve), de a támadásban négy katona is meghalt. Emellett életét vesztette egy hetedik férfi is, róla azonban egyelőre nem tudni semmit.

Szulejmán Maiga, Mali hadseregének szóvivőjének elmondása szerint szombatra patthelyzet alakult ki, mivel a fegyveresek visszahúzódtak a szálloda belsejébe.

Frissítés: Helyi katonai források beszámolója szerint kormányerők a francia katonák támogatásával szombatra véget vetettek a túszdrámának, és kiűzték a fegyvereseket a hotelből. Diarran Kone alezredes, a mali védelmi minisztérium szóvivője közölte: négy túszt kiszabadítottak. Az orosz sajtó szombaton arról számolt be, hogy egy orosz állampolgár, aki a UTair orosz légitársaságnak dolgozik Maliban, ugyancsak kiszabadult. Úgy tudni, hogy dél-afrikai és francia állampolgárok is épségben kerültek ki a túszejtésből.

A támadásnak 12 halottja volt:
  • három szállodai dolgozó,
  • három fegyveres támadó, 
  • öt kormánykatona,
  • valamint egy ENSZ-alkalmazott. 

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport