A menekültek pártjára állt a püspöki kar Olaszországban

2015.08.10. 16:23 Módosítva: 2015.08.10. 16:27

Az olasz ellenzék követeli, hogy szigorítsák a bevándorlók befogadását, amire válaszul megszólalt az olasz püspöki kar is, írja az MTI. 

Nunzio Galantino püspök érdekes módon kikelt a javaslat ellen. Szavai szerint

a rendkívül ostoba kijelentések semmi mást nem szolgálnak, minthogy egyes pártok szavazatokat tudjanak összekaparni maguknak.

Az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára a Vatikáni Rádióban egyenesen 

négy fillért érő üzéreknek nevezte

azokat az olasz politikusokat, akik az utóbbi napokban az Itáliába érkező illegális bevándorlók befogadási feltételeinek szigorítását sürgették az olasz kormánytól. 

"Tudom, hogy a befogadás nehéz, nehéz megnyitni otthonainkat, szívünket, saját világunkat". Az olasz püspök beszámolt a Jordániában és az iraki Kurdisztánban tett látogatásáról, és hangsúlyozta:

a hatmillió lakosú Jordánia már 2 és fél millió menekültet fogadott be. A Cei főtitkára szerint Olaszországhoz képest Jordániának kevesebb az eszköze, de nagyobb a szíve a bevándorlók iránt.

A szélsőjobb nem ért egyet a katolikusokkal

Galantino nem nevezte meg az általa bírált olasz politikusokat, de az olasz kormány migrációs politikájával szemben legutóbb két ellenzéki vezető is tiltakozott. Beppe Grillo, a legnagyobb olasz ellenzéki párt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére a blogján közölt egy négypontos javaslatcsomagot, amely szerint szigorúan korlátozni kell a menekültkérelmek számát, mivel Olaszország az egyetlen, amely "tömegesen fogadja be a menedékkérőket".

Az M5S szerint szigorúbban kell őrizni az olaszországi befogadóállomásokat, hogy az onnan kijáró bevándorlók ne követhessenek el bűncselekményeket. Ha kell, erőszakkal ki kell utasítani Olaszországból azokat, akiknek a menekültkérelmét elutasították. Az illegális bevándorlók, ha menekültkérelmüket elutasították, fellebbezéssel se maradhassanak Olaszországban kérelmük újabb elbírálására várva - írta.

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Északi Liga vezetője pedig Facebook-profilján azt kérdezte az olasz kormánytól, hogy az olasz partokra naponta százával érkező illegális bevándorlókat ki fogadja be, Brüsszel vagy a Vatikán. Salvini Ferenc pápának a menekültekbefogadását sürgető felhívására utalt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) friss adatai szerint év eleje óta több mint 97 ezer migráns érkezett Olaszországba. Tavaly számuk 170 ezer volt.