2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Nemzetközi beef: Ponta szerint Magyarország provokál

2015.08.10. 22:27 Módosítva: 2015.08.10. 22:28

Victor Ponta román miniszterelnök szerint Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről "rendszeres bírálatoknak" van kitéve.

A szabadságáról hétfőn visszatért kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott, élőben közvetített hétfő esti interjúban reagált azokra a kijelentésekre, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban hétfőn közölt interjúban.

Azt hiszem, hogy a magyar kormány - a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi - erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is bevonják a botrányba

- jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette, nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.

 Miért akadtak ki a románok?

Zákonyi Botond egy interjúban azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről. Példaként azt említette, hogy a gázvezeték, amelyen mind a két irányba kellene lehessen szállítani gázt, csak Magyarországról Romániába működik, vagy hogy probléma van tíz határon átvezető út befejezésével is.

A magyar nagykövetet az interjúban megkérdezték az Orbán Viktor Facebook-oldalán közölt, Tusványoson készült képekről is, amelyekről Zákonyi kijelentette: nem lehet a két ország közötti problémát gyártani abból, hogy valaki történelmi jelképeket árul kitűzőkön, és ennek semmi köze a jó együttműködéshez. (A magyar miniszterelnök azzal kavart kisebb külpolitikai botrányt, hogy Nagy-Magyarországot ábrázoló kitűzőkről posztolt képet a Facebook oldalán Erdélyből.)

Zákonyi felemlegette a magyar nyelvi jogokban fennálló hiányosságokat, például a közintézményekben a nyelvhasználatot is, amelyet elmondása szerint személyesen ellenőrzött le. Problémaként említette a visszaszolgáltatások ügyét is.

Az autonómiával kapcsolatos kérdésre Zákonyi azt mondta, az nagyon komplex kérdés, és nehéz megjósolni, hogy mikor lesznek a székelyföldi autonómia képviselőinek elég érve ahhoz, hogy a román politikusokat meggyőzzék. "akkor kapnak autonómiát, amikor autonóm emberként viselkednek. Amikor már ne kell támogatás, pénz a központból" - mondta.

A román külügyminisztérium hátfőn bekérette a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét az interjú miatt.