25 ezer indiai gazda lesz öngyilkos szombaton, ha az állam nem kártalanítja végre őket

2015.08.14. 23:54

25 ezer indiai gazda írta alá az India államfőjének, Pranab Mukherjee-nek szóló petíciót, ami azzal fenyeget, hogy ha az aláírók nem kapnak kompenzációt azért, amiért egy 1998-as építkezés miatt összesen 700 hold földjük elveszett, akkor szombaton, az ország függetlenségének ünnepén mind felakasztják magukat - írja aVice.

Az Uttar Prades államban fekvő Marthura közelében azért használhatatlanná a földterület, mert a híd megépítése után víz alá került.

A gazdák nyolcmilliárd rúpiát (csaknem 3,5 milliárd forintot) követelnek a károkért. A kormány februárban már egyszer megígérte, hogy tenni fog valamit, de akkor nem történt végül semmi.

A mathurai vezetés most megígérte, hogy kifizetik a kártérítést: azt mondták, már elindították az eljárást, és hamarosan megérkezik a pénz, ami még több is lesz annál, amennyit az érintettek követelnek.

Indiában nem ritka, hogy gazdák öngyilkosok lesznek: 2012-ben csaknem 14 ezer gazda követett el öngyilkosságot, ami az összes öngyilkosságnak a 11 százalékát tette ki abban az évben Indiában. 2015-ben csak Maharashtra államban 1300 gazda lett öngyilkos eddig.

Több oka is van annak, hogy ennyi gazda lesz öngyilkos Indiában. Az egyik az, hogy nagyon sok az eladósodott gazda, aki már nem bírja tovább ezt a terhet. Múlt tavasszal pedig ezrek tüntettek Új-Delhiben az új földtörvény tervezete ellen, ami meg akarta könnyíteni a külföldi cégeknek a földvásárlást az országban. A törvény kritikusai szerint ez további adósságba lökné a gazdákat.

Azért sem annyira biztonságos indiában mezőgazdasággal foglalkozni, mert az időjárás nagyon kiszámíthatatlan, és így sokszor a teljes termés is odaveszhet. Ehhez képest a szegénység miatt csak a gazdák húsz százalékának van biztosítása.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport