Az ellenzék alakíthat kormányt Görögországban

2015.08.21. 10:11

Alekszisz Ciprasz kormányfő lemondása nyomán a görög államfő a legfőbb ellenzéki párt, az Új Demokrácia elnökének adott kormányalakítási megbízást, írja az MTI

Vangelisz Meimarakisz pártelnök és Prokopisz Pavlopulosz államfő megbeszélését a görög televízió egyenes adásban közvetítette. A pártelnök közölte, megkezdi a tárgyalásokat, hogy kiderítse: sikerül-e kormányt alkotni a parlament feloszlatása nélkül. Tegnapi cikkünkben írtuk, hogy a görög alkotmány speciális feltételeket szab arra az esetre, ha egy éven belül kétszer választanának: az elnöknek először a többi parlamenti párttal kell tárgyalnia, és megállapítania, hogy azok tudnának-e kormányt alakítani. Jelen esetben azonban erre nincs sok esély.

Eközben a jelek szerint kettészakad az eddigi kormánypárt, a Ciprasz vezette Sziriza. A görög állami televízió ugyanis arról számolt be, hogy a párt balszárnya, 25 képviselő kilép a Szirizából és egy új pártot akar létrehozni.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök csütörtök este egy tévés bejelentés kíséretében beadta a lemondását Pavlopulosz köztársasági elnöknek. A januárban megválasztott miniszterelnök a közelmúltban elvesztette népszerűségét saját pártján belül, és ezek után a parlamenti többséget is, mivel a keményvonalas Sziriza-képviselők szembe fordultak vele a legújabb görög mentőcsomag aláírása után.

A Görögország számára kemény feltételeket diktáló, 86 milliárd eurós csomagra a görög parlament egyébként nagy többséggel igent mondott, Ciprasz saját pártjának kétharmada azonban nemmel szavazott. A görög miniszterek napokig tárgyaltak róla, hogy ebben a helyzetben mit tehetne a kormány. Ciprasz végül úgy döntött, az a legjobb, ha előrehozott választásokat tartanak ősszel, ezért csütörtök este benyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek.