Újabb ezrek hajóztak Görögországba

2015.09.02. 07:42

Fedélzetükön összesen 4200 emberrel Athénba érkeztek az a két hajó, amely a Törökországból rövid vízi úton Leszbosz szigetére menekült illegális határátlépőket szállította a görög fővárosba.

A múlt héten 23 ezer menekült jött Görögországba, ez 50 százalékkal több, mint két hete

írta a BBC. Idén összesen 160 ezren érkeztek, többen, mint tavaly összesen.

A görög elnök ismét segítséget kért a menekültügy kezeléséhez. Prokopisz Pavlopulosz francia kollégájával közölte, EU-s szintű megoldásra van szükség.

Görögországot már többször érte az a vád – például a menekültek legfőbb úticélját jelentő Németország részéről – hogy nem teljesíti kötelezettségeit, és nem regisztrálja megfelelően a területére lépő menekülteket, ellentétben Magyarországgal. Nem vesznek ujjlenyomatokat, így nem bizonyítható, hogy Görögországban jártak, mielőtt Magyarországra jutnak, ennek alapján a Dublin III. szabályozás ellenére nem lehet visszaszállítani az onnan továbbvonulókat.

A most Görögországba érkezettek minden bizonnyal a Balkánon át, Magyarországon keresztül Németországba igyekvők táborát fogják gyarapítani.

Berlin továbbra is azt szorgalmazza, hogy országonként az EU tagjai vállaljanak kötelezettséget egy bizonyos mennyiségű menekült befogadására, de Magyarország, együtt a visegrádi országokkal elutasítja a kötelező kvótarendszer ötletét.