Egy évig lehet mentesülni a kvótarendszer alól

HUS 3507
2015.09.06. 12:32

Az Európai Bizottság szerint a többi EU-tagállamnak 54 ezer menekültet kellene befogadnia Magyarországról és a tervezet meghatározott kvóták szerint osztaná szét az embereket a többi tagállam között. Erről értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

A válságterv szerint további 50 400 menekültet telepítenének át Görögországból, míg 15 600-at Olaszországból. Az Európai Bizottság hivatalosan jövő szerdán dönt az összesen 120 ezer menekült tagállamok közötti szétosztását előirányzó tervről.

Németországtól Máltáig

A Welt am Sonntag című német lap a bizottság számításaira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a kvótarendszer alapján Németországnak kell a legtöbb menekültet befogadnia, összesen 31 443 főt, második helyen Franciaország áll 24 031 fővel, aztán Spanyolország következik 14 921 fő befogadásával. A tagállamok közül Máltára hárulna a legkisebb teher: a szigetországnak 133 embernek kellene menedéket nyújtania.

Menekültenként 6 ezer eurót fizet az EU

Brüsszel válságterve a szíriai, eritreai és afganisztáni menekültek befogadására vonatkozik. Nekik van a legnagyobb esélyük a menekültstátus elnyerésére, az általuk benyújtott kérelmek 75 százalékát pozitívan bírálják el. Az Európai Bizottság terve kétéves időtartamra szól. Minden befogadó országnak menekültenként 6 ezer eurót (több mint 1,8 millió forintot) fizetne az unió - írta a német újság.

Egy évig mentesülhetnek

A bizottság a kvótarendszer bírálóinak két pontban enged a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint. Azok az EU-tagállamok, amelyek "jogos, az uniós alapértékekkel összeegyeztethető okokat" érvényesítenek, egy évig mentesülhetnek a menekültek átvételére vonatkozó kötelezettségük alól. Ebben az esetben azonban fizetniük kell az unió menekültügyi alapjába.

Ha megint háború lesz Kelet-Ukrajnában

A bizottság egyúttal figyelembe vette Lengyelország és a balti államok ellenvetését is. Amennyiben tehát Kelet-Ukrajnában tovább romlana a helyzet és hirtelen egy menekültáradat indulna meg az unió keleti határállamai felé, ez utóbbi országok igényelhetik, hogy ne kelljen más régiókból menekülteket befogadniuk.

Akiknél a szolidaritás üres szólam

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán terjeszti az Európai Parlament elé a menekültpolitikával kapcsolatos javaslatait. A Bild am Sonntag című német újság azt írta, hogy Juncker bírálta a menekültek száma miatt végbemenő határellenőrzéseket. Az Európai Bizottság elnöke szerint az még egyáltalán nem ok a schengeni egyezmény hatályon kívül helyezésére, hogy emberek Európában keresnek menedéket. "A szabad mozgáshoz való jog egy európai vívmány és érinthetetlen. Schengent nem szabad kockára tennünk csak azért, mert néhány tagállam megsérti az európai szabályokat és a szolidaritást láthatóan csak üres szóként értelmezi" - mondta Juncker.