Fokozatosan felfüggesztik az osztrák határ menekültek előtti megnyitását

2015-09-05T061206Z 674427920 LR2EB950H7VYQ RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2015.09.06. 17:15 Módosítva: 2015.09.06. 17:43

Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap délután azt mondta, hogy

lépésről lépésre el kell hagynunk a különleges intézkedéseket, és vissza kell térnünk a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez.

Mint mondta, fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak. A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat, de konkrét időpontot nem tudott mondani, írja az MTI.

Az APA hírügynökség pedig úgy értékelte, hogy ezzel fokozatosan felfüggesztik az osztrák határ menekültek előtti megnyitását.

Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben

- fogalmazott az osztrák kancellár, aki szerint intenzív megbeszéléseket folytat Angela Merkellel és Orbán Viktorral.

Werner Faymann azt is leszögezte, hogy Ausztria Németországgal karöltve központi szerepet kíván játszani az Európai Unióban a menekültkérdés kezelése érdekében. Ezt illetően prioritás a külső határok közös biztosításának szavatolása, tisztességes menekültügyi eljárás garantálása és a menekülteknek uniós kvóták alapján való elosztása a tagállamok között.

"Az EU legnagyobb kihívása előtt áll - valóban ki kell érdemelnie a Nobel-békedíjat" - fogalmazott az osztrák kancellár, a néhány évvel ezelőtt megkapott elismerésre célozva.

A hétvége folyamán a bécsi belügyminisztérium szerint eddig mintegy 14 ezer menekült érkezett Magyarországról Ausztriába, akik közül mintegy 12 ezren már tovább indultak Németország felé.