Sorra teljesítik Ferenc pápa kérését a menekültek befogadásáról

2015.09.06. 22:11

Az olasz püspöki kar főtitkára, Angelo Bagnasco máris reagált Ferenc pápa szavaira. A pápa vasárnap arra szólított fel vasárnap minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben példát fog mutatni, élen fog járni az általa vezetett római egyházközség és a két vatikáni plébánia.

Bagnasco úgy látja, hogy a Földközi-tengeren keresztül idén Olaszországba érkezett mintegy 120 ezer menekültet az olaszországi plébániák majdhogynem önmagukban is be tudnák fogadni. Angelo Bagnasco úgy számolt, hogy a többségében római katolikus vallású országban 27 ezer plébánia működik, és ha ezek közül mindegyik befogadna egy négyfős családot, akkor meg lenne oldva 108 ezer menekült elhelyezése.

Remélem, hogy valóra válik ez a kívánság

- mondta Angelo Bagnasco a TV2000 olasz televíziós csatornának. Hozzátétte, a következő héten megvitatják ezt a kérdést, amikor az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa összeül Jeruzsálemben.

A cseh katolikusoknak is tetszik az ötlet

Csehországban is ezen gondolkodik a katolikus egyház vezetése. A cseh katolikus egyház kész felszólítani plébániáit, hogy fogadjanak be menekült családokat, de ehhez a cseh kormánytól vagy a belügyminisztériumtól kér hozzájárulást - jelentette be vasárnap este František Jemelka, a Cseh Püspöki Kar szóvivője a ČTK tájékoztatási irodán keresztül. 

A szóvivő azt mondta, hogy Ferenc pápa vasárnapi, az európai plébániák, egyházi szervezetek és kolostorok felé intézett felszólítására hozták meg a gyors döntést, miszerint minden egyházi intézmény fogadjon be legalább egy menekült családot. Mint ismert: Csehországban 2400 plébánia működik. Jemelka szerint jelenleg a menekültek tényleges szükségleteit próbálják kielégíteni, például a különböző karitatív szervezetek ruhagyűjtést szerveztek számukra.

A magyar katolikus egyház még nem reagált Ferenc pápa szavaira. Erdő Péter az Indexnek adott interjúban azt mondta még a pápa kérése előtt, hogy az egyház készült ingatlanokkal a menekültek fogadására, és emberei is kivették a részüket a Keletinél a segélyezési munkából, csak nem magamutogató stílusban.

A lengyelek is felkészülnek

"Fel kell készülni, hogy segítsünk a szenvedőkön. Szükséges, hogy minden lengyelországi plébánia helyet tudjon biztosítani azoknak, akik háborús menekültek" - mondta a vasárnapi szent misén, Chełmben a Szűz Mária születésének Bazilikájában Stanislaw Gadecki, Poznan érseke és a Lengyel Püspöki Kar elnöke. Beszédében rámutatott, hogy mindenkinek van szerepe a szenvedéstörténetben, ezért a Biblia önmagában egy remek útmutató, hogyan kell a szenvedőkről gondoskodni.

"Zaklatás, ellenségeskedés, gúnyolódás, magány, bűntudat, értetlenség vagy éppen nyomorúság saját népünk miatt", utalt az érsek az Európába érkező menekültekre. "Ezek az emberek segítő kezet várnak most és testvériséget, amelyet máshol nem találtak meg" - idézte az érseket a liberális Wyborza.pl hírportál.

A Szlovák Katolikus Egyház hivatalosan még nem reagált Ferenc pápa felhívására, de a Szlovák Püspöki Konferencia és a Szlovák Evangélikus Egyház már júliusban olyan közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtik, hogy a menekülteket és a bevándorlókat segíteni kell, szolidaritást és keresztény szeretetet nyújtani számukra. Augusztus 10-én, a szlovák katolikusok újabb lépést tettek a menekültekkel kapcsolatos előítéletek leküzdése érdekében. 

Egy olyan információs kampányt indítottak el, amely a katolikus hívekben próbálja a félelmet csökkenteni, amely a menekültek esetleges érkezésekor jelenhet meg az emberekben. Konkrétan minden katolikus plébánián a menekültekkel kapcsolatos információkat tartalmazó szórólapokat osztottak ki a híveknek. Többek között az olyan hiedelmeket cáfolták a szórólapokon, miszerint a menekültek terroristák lennének, fertőző betegségeket terjesztenek és, hogy elveszik a szlovákok munkáját.