Horvátország felé irányíthatják a szerb menekültszállító buszokat

2015.09.15. 20:50

Már nem a magyar-szerb, hanem a horvát-szerb határra, Sidbe szállítják Presevóból a menekültek buszokkal a szerbek, írja a Blic.rs. A lap információi szerint a presevói állomáson jelenleg 20 busz várakozik útra készen, Sid és Horvátország felirattal. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a buszokat kik üzemeltetik: a szerb állam vagy magánemberek.

Szerbiából korábban Röszkéhez szállították a menekülteket buszokkal, ám úgy tűnik, a magyar határ lezárása után megváltoztatták az útvonalat. A Blic munkatársa felszállt az egyik Sidbe tartó buszra, ahol sofőr azt mondta neki, addig nem áll meg, amíg a horvát határhoz nem ér a menekültekkel.

Mióta Magyarország lezárta a határait, egy Avoid Hungary - Migration News Facebook-csoport is alakult, amelyben folyamatosan jelennek meg a hírek az újabb alternatív útvonalakról. Ezeket az alternatív térképeket állítólag ki is nyomtatják és a görög-macedón határon osztogatják.

"Hangsúlyozzuk, hogy Horvátország a szolidaritást szorgalmazza, és véleménye szerint a többi EU-tagállamnak is szolidaritást kell tanúsítaniuk" - ezt választolta az Indexnek a budapesti horvát nagykövetség arra a kérdésre, hogy a horvát kormány milyen intézkedéseket tesz, ha szerb-magyar határon feltorlódott menekültek Horvátország felé veszik az irányt. A nagykövet hozzátette, hogy Horvátországnak van terve arra az esetre, ha a menekültáradat megindulna, és képes lesz ellátni a menekülteket.