Ezer katonát vezényeltek a bolgár-török határra

2015.09.17. 12:42

Mintegy ezer katonát vezényelt Bulgária a bolgár-török határra - közölte csütörtökön a belügyminisztérium főtitkára. Georgu Kosztov szerint a menekültválság miatt kialakult bonyolult helyzet tette szükségessé a katonaság kivezénylését a határra. A katonák a rendőrségi erőkhöz csatlakoznak, hogy járőrözési feladatokat lássanak el, írja az MTI.

Az AFP szerint mintegy ezer menekült gyűlt össze az elmúlt napokban az északnyugat-törökországi Edirne térségében, a bolgár-görög határ közelében. Ezek az emberek Görögországon keresztül Macedónia és Szerbia felé szeretnének továbbhaladni, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

Nikolaj Nencsev védelmi miniszter a bolgár közszolgálati rádióban azt mondta, nem lehet előre látni, hogy a menekültek tömege merre vesz irányt.

Ha az egyik ország úgy dönt, hogy lezárja határát, ezek az emberek egy másik határ felé indulnak.

Bulgária azt állítja, hogy rendszeresen regisztrálja a migránsokat, köztük a szíriaiakat, irakiakat és afgánokat, és arra kötelezi őket, hogy akár hónapokat töltsenek el táborokban a menekültstátus megszerzésére várva. Ugyanakkor megfigyelők szerint a menekültek mindenféle regisztráció nélkül haladnak keresztül Görögországon, Macedónián és Szerbián át.

Bulgária és Törökország között 259 kilométeres határ húzódik, amelynek 30 kilométeres szakaszát szögesdrót védi. A szófiai kormány 2015 elején bejelentette, hogy ezt a kerítést 130 kilométerrel meghosszabbítja, hogy csökkentse az országba érkező menekültek számát.