Lövöldözés volt egy amerikai egyetemen, tíz halott lehet, a támadót lelőtték

2015.10.01. 20:35 Módosítva: 2015.10.02. 07:55

Az oregoni Umpqua egyetemen helyi idő szerint csütörtök délelőtt egy fegyveres több embert megölt, és sokakat megsebesített. A támadó is meghalt, a kiérkező rendőrök lőtték le, miután tűzharcba keveredtek vele. A helyszínen négy fegyvert találtak. 

A CNN úgy tudja, legalább tíz halott lehet és legalább húszan sérülhettek meg, de a helyi seriff csak 7 sérültről tájékoztatott. Attól tartanak, hogy az áldozatok száma emelkedhet, ugyanis egy sérült kritikus, három súlyos állapotban van. Egy ember a kórházba szállítás közben halt meg. 

Bár még hivatalosan nem közöltek adatot róla, több amerikai hírügynökség is úgy tudja, Chris Harper Mercerként azonosították a támadót. A férfi több internetes bejegyzésében is megvetését fejezte ki az intézményesült vallással szemben, magát pedig az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű terrorszervezet szimpatizánsaként jellemezte. 

Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül

- írta nem sokkal a támadás előtt egy posztjában. 

Nem volt fegyver a biztonságiaknál 

A 26 éves támadó egy tanteremben kezdett lövöldözni, a támadás egy percig tarthatott. Azt még nem tudni, hogy a támadó az egyetem diákja volt-e. A CNN szerint lövöldözés előtt egy közösségi oldalon beszélhetett másoknak arról, hogy mire készül. A reakció vegyes volt, egyesek biztatták, mások szánalmasnak nevezték azt, amire készül. A támadó azért is választhatta az egyetemet, mert tudta, hogy a campus területe gun free zone, azaz még a biztonságiak sem viselnek fegyvert.

Egy tanuló twitterén azt írta a támadásról, hogy hatalmas volt a pánik, az emberek mindenfelé rohanni kezdtek, amikor meghallották a lövéseket. Egy másik diák elmondta egy helyi lapnak, hogy a fegyveres a tanteremben tartózkodókat a földre parancsolta, majd egyenként fel kellett állniuk, és közölniük a vallási hovatartozásukat, majd ezután nyitott tüzet. Ezt az információt azonban még nem erősítették meg a hatóságok. 

Közzétették a rendőrségi rádiós kommunikációt is. A riasztáskor a diszpécser arról beszélt, hogy egy fegyveres van az egyetemen, és mentőkre lesz szükség, mert sérültek vannak.  

A lövöldözés után az egyetemet és környékét teljesen lezárták, a helyszínen rengeteg a rendőr és a mentőautó volt, az összes környéken elérhető mentőt a helyszínre riasztották. A 110 km-re lévő Eugune-ből is segítséget küldtek. Több mentőhelikopter is érkezett a campusra. 

Kivonultak az ATF ügynökei is. A területet a támadás után átvizsgálták, hogy nincs-e valahol robbanóanyag. A helyszíni képek szerint a távozó diákok, alkalmazottak táskáit is átkutatták a rendőrök. Ez egy biztonsági intézkedés arra az estre, ha a támadónak társa lett volna. Busszal szállították el a diákokat az egyetemről, az összes épületet kiürítették, hogy teremről-teremre át lehessen fésülni az egyetemet. 

A 22 ezres Roseburg városban található intézmény 1961-ben nyílt, 3300 nappali tagozatos diákja van, sokan harminc fölöttiek. A campus egy viszonylag elszigetelt területen található a város szélén, egy hegy tetején. Roseburgot egy békés, nyugodt környéknek írták le a helyiek. 

Fehér Ház: A fegyverkérdés továbbra is prioritás

Az oregoni lövöldözés után a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest közölte, a fegyverszabályozás kérdése továbbra is prioritás az Obama-adminisztráció számára. Az elnököt belbiztonsági tanácsadója tájékoztatta a támadásról. Barack Obama később beszédet mondott, láthatóan feldúlt volt. Elmondta, hogy számtalan család fél most attól, hogy velük is hasonló tragédia történik. Azonban az együttérzés ilyenkor nem elég, nem akadályozzák meg a hasonló támadásokat. Hangsúlyozta, hogy számtalanszor vitatták már meg a problémát, és ő fel is fogja hozni továbbra is, de segítségre van szüksége, hogy változtathassanak. Továbbá az amerikai választóknak is el kell gondolkozniuk, hogy a választott képviselőjük valóban azokat a nézeteket képviseli-e ebben a kérdésben, mint ők.

A republikánus elnökjelölt Jeb Bush részvétét fejezte ki a tragédiában érintett családok számára. A Washington Post statisztikái szerint idén nem telt el úgy nyolc napnál több az Egyesült Államokban, hogy ne lett volna legalább négy sérülttel járó lövöldözés. 274 nap alatt 294 ilyen eset volt 2015-ben. 

Évek óta nem volt ilyen súlyos iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. 2012 decemberében egy connecticuti általános iskolában 27 embert lőtt le, végül magával is végzett egy 20 éves férfi. Az áldozatok nagy része 5-10 éves gyerek volt. Oregonban tavaly júniusban már volt egy iskolai támadás: akkor egy fegyveres megölt egy diákot, egy tanárt pedig megsebesített Portland körzetében. A támadót holtan találták meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport