Merkel zárt ajtók mögött osztotta ki a kelet-európaiakat

2015.10.08. 10:56 Módosítva: 2015.10.08. 13:09

Míg Angela Merkel az Európai Parlament strabourgi ülésén pátosszal beszélt az európai egység fontosságáról, nem sokkal azelőtt az Európai Néppárt képviselőinek zárt ajtók mögött egész más hangnemben nyilatkozott az együttműködést megtagadó kelet-európai országokról, köztük Magyarországról, írja a Spiegel.

Merkel meggyőződése, hogy a menekültválságot csak akkor lehet kezelni, ha az alapdolgokban mind a 28 tagállam egyetért, így például a menekültek kvóták szerinti szétosztásában a tagállamok között. A strasbourgi beszédében utalt is arra, hogy nemzetállami cselekvéssel a válság nem küzdhető le.

Fotó: Tobias Schwarz / AFP

Az Európai Néppárt képviselőinek nem sokkal ezelőtt, egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen a német kancellár a kelet-európai országok különleges érzékenységéről beszélt ebben a kérdésben. A kancellár szerint ha valaki azt mondja, nem tud ennyi menekültet befogadni, kér egy kis időt, arra Európa mindig tudott valamilyen megoldást találni. Arról azonban nem lehet tárgyalni, ha valaki azt mondja, az nem az én Európám, ahol muszlimok élnek az országomban.

Az EU belügyminiszterei korábban többségi szavazással úgy döntöttek, 160 ezer menekültet osztanak el az országok befogadóképessége alapján egymás között. A döntést Szlovákia, Magyarország, Csehország és Bulgária nem támogatta. 

Más népek képesek együtt élni idegen nemzetiségekkel, Németországban és Franciaországban több millió algériai és török él, értetlenkedett Merkel az Európai Néppárt képviselőinek. Az EU hitelessége Merkel szerint az olyan menekültek befogadását ellenző érvek miatt kerül veszélybe, mint amikor a szlovákok azt mondják, nem akarnak muszlimokat befogadni Görögországból vagy Olaszországból. 

Keményen fel kell lépnünk az emberi méltóság védelme érdekében. Hogyan akarunk kiállni a világban a keresztények szabad vallásgyakorlásáért, ha azt mondjuk, a mi országunkba nem jöhetnek muszlimok és nem épülhetnek mecsetek? Ez így nem megy. Az ilyen nézetek, keményen ki kell mondanom, veszélyt jelentenek Európára.

Merkel egykori keletnémetként személyes tapasztalatai alapján elismerte, hogy nehéz megérteni a kelet-európai gondolkodást:

Furcsa, hogy épp azok akarják kivonni magukat a globalizáció hatásai alól, akik olyan sokat köszönhetnek a hidegháború végének. 

A Politico más részleteket is idéz Merkeltől. A német kancellár azt mondta, épp azért kellett beengedniük a Magyarországon feltorlódott menekülteket, hogy ezzel is Európa méltóságát védjék meg. Merkel szerint a Magyarország által épített kerítés nem jó megoldás. A kerítés nem fogja megállítani a menekülteket, és itt ismét utalt NDK-s múltjára, amikor ő is kerítések és falak között élt, ami aztán leomlott. Merkel szerint az elszigeteltség nem old meg semmit.

Európa nem változhat erőddé. Ez így nem fog működni.

Az Index menekülttérképe itt elérhető.