Nincs benzin, nincs segély Nepálban

2015.10.09. 19:27

Benzinhiány miatt nem jutnak el a nemzetközi segélyszervezetek szállítmányai az áprilisi földrengés károsultjaihoz Nepálban, az Indiával közös határátkelőkön kialakult tüntetések miatt ugyanis két hete nem érkezik üzemanyag az országba - közölte pénteken a Máltai Szeretetszolgálat.

A jótékonysági szervezet egy szóvivője azt mondta, hogy az újjáépítéshez szükséges építkezési anyagokat nem tudják eljuttatni a rászorulókhoz. A helyzetet különösen aggasztóvá teszi, hogy hamarosan beköszönt a tél.

Az idén áprilisi 7,8-as erősségű földrengésben 9 ezren vesztették életüket és milliók váltak fedél nélkülivé. Az első földrengés után két héttel újabb rázta meg az ország himalájai vidékét, óriás lavinákat indítva el. 

Jelenleg ötezer teherautó vesztegel a határnál, több kilométer hosszú sor kígyózik a határátkelőknél - mondta az indiai külügyminisztérium egy szóvivője.

Valaki nyomást gyakorol

Nepál kormánya azzal vádolja Indiát, hogy gazdasági blokádot gyakorol ellene, hogy több politikai jogot biztosítson egy, Indiához kulturálisan közel álló nepáli kisebbség számára. Nepáli etnikai kisebbségek tagjai hetek óta tüntetnek a szeptember 20-án hatályba lépett új alkotmány rendelkezései ellen, gyakorlatilag lezárva a határátkelőket. India álláspontja szerint a teherautó-sofőrök az erőszakos tüntetések miatt nem merik átlépni a határt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport