A törökök vízummentességet kérhetnek, hogy segítsenek a menekültválságban

2015.10.14. 15:40

Csütörtökön kezdődik az a törökországi csúcstalálkozó, amelyen az EU és törökország igyekszik valamilyen közös megoldást találni a menekültválságra. Az előkészítést megzavarta a súlyos ankarai merénylet, így egyelőre csak találgatások vannak a konkrét terveket illetően. 

A BBC úgy tudja, a törökök a régóta kért vízummentességet szeretnék megkapni az EU-ba, cserébe azért, hogy segítenek a menekültkérdés megoldásában.

Az EU soros elnöke, Donald Tusk hangsúlyozta, hogy a felvetésnek csak akkor van realitása, ha Törökország valóban segít abban, hogy kevesebb menekült érje el Európát. Tusk szerint enélkül tavasszal még a mostaninál is több menekült érkezhet az EU-ba.

Törökország 1,5-2 millió menekültnek nyújthat otthont a becslések szerint.

Az EU terve a következőket tartalmazza

  • Nagyobb anyagi, és adminisztrációs segítség Törökországnak a menekültek ellátásához.
  • Engedélyt szerezni Törökországtól, hogy a part menti vizeiken járőrözhessenek az EU hajói.
  • Határozottabb fellépés az embercsempészet ellen.
  • Fokozni a visszatoloncolásokat.

Az EU 29 vezetője által írt levél hangsúlyozza, hogy a Törökországgal kötendő megállapodás csak akkor lenne érvényes, ha valóban sikerül gátat vetni a menekültek áramlásának. 

Az oroszok, a görögök és az emberi jogok

Hányan jöttek eddig?

2015-ben összesen 710 ezer menekült érkezett Európába. Ez több mint kétszerese az előző évinek: 2014-ben még csak 282 ezer menekültet regisztráltak.

A 710 ezer ember többsége tengeren érkezett, Törökországból: 590 ezer migráns érkezett csónakokon 2015-ben.

A Földközi tengeren több mint 3000 ember halt meg az átkelés során.

Az EU-török megállapodást nehezíti Görögország azon félelme, hogy Törökország fokozná jelenlétét az Égei-tengeren, ahol a két ország által vitatott területek találhatóak.

Az EU-nak aggályai vannak Törökország megsegítésével is, mivel az ország nem az emberi jogok harcosaként ismert: elnyomják, megfélemlítik a kurd kisebbséget, és ellehetetlenítik a független sajtó működését.

De az oroszok is bonyolítják a helyzetet. Tusk a BBC által idézett levelében azt írja: "Törökország ahhoz kéri a segítségünket, hogy alakítsunk ki egy biztonságos zónát Szíria északi részén, miközben Oroszország nyíltan ellenzi az ötletet."

Tusk drámai szavakkal beszél a jövőről, felvetve, hogy akár milliók érkezhetnek Európába a tavasszal.