Sok a tisztázatlan kérdés a francia buszkatasztrófa körül

2015-10-23T155640Z 388107603 LR2EBAN18A6PZ RTRMADP 3 FRANCE-CRAS
2015.10.23. 19:39

43 ember meghalt Franciaországban, amikor egy busz összeütközött egy teherautóval Puisseguin településnél történt, Libourne közelében. Ez a legsúlyosabb közúti baleset Franciaországban 1982 óta, a helyszínre ment Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter és a közlekedési miniszter is, François Hollande elnök szörnyű tragédiának nevezte a történteket.

A baleset körülményeit még vizsgálják, egyelőre ugyanis rengeteg a kérdés, ezeket a TheLocal gyűjtötte össze.

  • Mi történt pontosan? Amit tudunk, hogy 43 ember meghalt, nyolcan megsérültek, a Sud-Ouest francia regionális lap szerint a sofőrrel együtt 50-en utaztak a buszon, az áldozatok bennégtek a járműben. Két embert égési sérülésekkel, kettőt koponyasérüléssel kórházba kellett szállítani.
  • Puisseguin alpolgármestere azt mondta, hogy a kamion kisodródott egy kanyarban, de hogy hogyan egyelőre pontosan nem tudni.
  • A busz sofőrje, aki túlélte a balesetet állítja, a kanyarban szembe találta magát a kamionnal, már nem tudta elkerülni az ütközést. A karambol után viszont még kinyitotta az ajtókat, hogy minél többen menekülhessenek meg, és segített a többiek mentésében. A buszon utazók közül nyolcan ki tudtak mászni a lángoló járműből, közülük négyen súlyosan megsérültek.
  • A balesetben meghalt a kamion vezetője is, és délutánra az is kiderült, hogy mellette utazott hároméves kisfia is. A Le Parisien szerint a kamion fát szállított, de más források szerint gázpalackok lehettek rajta.
  • Hogy az utasok be voltak-e kötve, ennek milyen szerepe volt a tragédiában, illetve hogy felmerül-e a lehetősége, hogy az ütközésben bármilyen alkoholos, vagy drogos befolyásoltság szerepet játszott, még halottkémek vizsgálják.
A beláthatatlan kanyar és a baleset helyszíne a Google térképén
A beláthatatlan kanyar és a baleset helyszíne a Google térképén
  • Ami biztos, a két sávos útnak ezt a részét korábban is veszélyesnek tartották, egyik felén lévő dombos, fás hegyoldal miatt nehezen belátható, a másik felén pedig csak egy egészen szűk sáv választja el a völgytől, nincs igazán lehetőség félrehúzódni.
  • Az viszont tisztázatlan egyelőre, hogy miért gyulladt ki a busz olyan gyorsan. A busz az ütközés után ugyanis egyből kigyulladt, sejthetően a legtöbben nem az ütközéstől, hanem a tűzben haltak meg. A busz a feltételezések szerint nagyjából teletankkal közlekedett, de hogy egy frontális ütközéstől hogy kapott lángra hirtelen az egész jármű, egyelőre nem világos.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport