Halászfalura zuhant a repülő Dél-Szudánban

2015-11-04T093611Z 986305678 GF20000044958 RTRMADP 3 SOUTHSUDAN-
2015.11.04. 10:17
Akár negyven halottja is lehet a dél-szudáni légi szerencsétlenségnek. A Juba melletti repülőtér közelében lévő halászfaluban harmincan is meghalhattak, köztük hét gyerek. A tehergép 12 utasából tízen meghaltak, a két túlélő egyike egy gyerek. A chartergép olajmezőre tartott a négy éve független ország fővárosából.

Lezuhant egy teherszállító gép Dél-Szudánban. A Ria Novosztyi szerint az An–12-es típusú gépen az ötfős személyzet mellett hét ember utazott, de erről több eltérő adat van, ahogyan az áldozatok számáról, sőt arról is, kihez tartozik a gép.

A szovjet gyártmányú gép az első hírek szerint orosz tulajdonban állt, később örmény cégről volt szó, majd az Interfax az orosz közlekedési minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy a gép egy afrikai kereskedelmi társaságé volt. Hogy melyik országban jegyzett cégről van szó, azt a minisztérium nem közölte.

A legutóbbi hírek szerint valójában a gép mégsem afrikai: a Tadzsikisztánban bejegyzett Asia Airwayshez tartozott, de jelenleg egy örmény cég üzemeltette a charterjáratot. A Flashnord.comnak ezt megerősítették a tadzsik Asia Airwaysnél.

A teherszállító gép személyzete állítólag oroszokból állt, de még ez sem biztos.

Továbbra sincs megbízható adat arról, hogy hányan voltak a gépen: a Sudan Trubune szerint ötvenen is lehettek, többségük olajipari dolgozó: a gép a polgárháborús, négy éve függetlenné vált Dél-Szudán fővárosából Palochba, egy olajmezőre tartott.

Más adatok 20, néhol 12 gépen tartózkodó emberről szólnak. A Ria Novosztyi a dél-szudáni tájékoztatási minisztériumra hivatkozva 17 gépen lévőről tud.

A South Sudan Tribune twitteres bejegyzése szerint

van azonban két túlélő is, köztük egy gyermek

– a dél-szudáni elnöki szóvivő szerint a gyermek is a gépen utazott. A jubai nemzetközi repülőtér vezetőjére hivatkozva a helyi Eye Radio Juba úgy tudja, három túlélője is van a balesetnek.

Az AP szerint 12 ember volt a gépen, közülük tízen haltak meg – eszerint tehát mégis két túlélőről lehet szó.

Szerda délutánra a az orosz állami Szputnyik hírügynökségnek a dél-szudáni elnöki szóvivő azt mondta, a gépen 18 ember volt, a hatfős személyzettel együtt.

Ateny Wek Ateny szerint az áldozatok között öt örmény és egy orosz állampolgár volt. Örményország megerősítette öt állampolgárának halálhírét.

A teherszállító gép a a Fehér-Nílus közelében, 800 méterre a jubai repülőtértől zuhant le, egy kis szigetre, ahol egy halászfalu van. Az itteni áldozatok között hét gyerek is van – írta a Newsru.com. nem sokkal a felszállás után.

Az Antonov–12-es gépeket 1957 és 1973 között gyártották a Szovjetunióban, majd 1981-től Kínában. A teherbírása 2,8 tonna. A négymotoros gép teherszállítás mellett ejtőernyős deszantosok szállítására is alkalmas.

A dél-szudáni hatóságok szerint a baleset oka a gép túlterheltsége vagy pilótahiba lehetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport