A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

Terror Európában

Vége
2015-11-23T185534Z 2046025482 GF20000071176 RTRMADP 3 FRANCE-SHO

A legfontosabbak

2015. november 24., 20:17
Túszejtés a francia-belga határon
2015. november 23., 01:35
Ez történt vasárnap
2015. november 23., 00:42
Tizenhat embert vettek őrizetbe
2015. november 22., 12:43
Elérte Szíriát a Charles de Gaulle
2015. november 18., 18:00
Kamionokat bombáznak az oroszok
2015. november 18., 09:13
Hivatalos: vége az akciónak
2015. november 18., 07:49
Tűzharcban a párizsi főterrorista
2015. november 17., 21:34
Újra kinyitott az Eiffel-torony
2015. november 17., 19:27
Kiürítik a hannoveri stadiont
2015. november 17., 16:01
117 áldozatot azonosítottak
2015. november 17., 13:15
Az Eiffel-torony újra zárva
2015. november 17., 06:45
Megint bombáztak a franciák
2015. november 16., 21:55
Látták a körözött terroristát
2015. november 16., 17:00
Hollande: Legyőzzük a terrorizmust
2015. november 16., 12:41
A hétvége képes összefoglalója
2015. november 16., 12:19
Eddig ezek történtek
2015.11.16. 13:36

Fontosabb részletek

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Anonymus hekkercsoport a jövőben támadni fogja a szélsőséges terrorszervezet számítógépes rendszereit, hogy bosszút álljon a párizsi támadások miatt. Az eddigi legnagyobb kibertámadást hirdették meg az Iszlám Állam ellen.

  • A francia kormány is egyperces néma gyásszal emlékezett ma a hétvégi támadás áldozatainak emlékére. A központi megemlékezést a Sorbonne-on tartották, délben Párizsban leálltak a metrók is.

  • Orbán rövid, pár perces beszédére a parlamenti pártok frakcióvezetői is maximum öt percben reagálhatnak. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kezdi. Schiffer a bagdadi és az orosz terrorcselekmények áldozatait is gyászolja, majd arról beszél, hogy Magyarország sem végezte el a munkát, amit el kellett volna:

    nem sikerült megvédeni Európát.

    Schiffer András szerint hatékony, napi szintű terrorellenes együttműködés kell az EU-s országok titkosszolgálatai között, különben "Magyarország is védtelen lesz". A közös megoldás, az uniós együttműködés nem valamiféle "blabla" - mondta az LMP frakcióvezetője.

  • Egy új videón a párizsihoz hasonló terrortámadással fenyegeti Washingtont a szélsőséges szunnita terrorszervezet. A Szíria bombázásában részt vevő többi országot is merénylettel fenyegetik – írja a Reuters

  • Orbán szerint az új európai politikának arról kell szólnia, hogy

    • Meg kell védeni a külső határokat, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket.
    • Meg kell adni az embereknek a jogot, hogy befolyásolhassák a döntéseket.

    Orbán szerint meg kell hallani az emberek hangját, akik nem akarták az európaiak, hogy a migránsok lerohanják országaikat. 

  • Orbán áttér a kötelező betelepítési kvóták kérdésére. A magyar kormány ugyebár ezt tervezi európai bíróságon megtámadni.

    A kvóta nem Európa, éles ellentétben áll az európai szellemmel.

    A kvóta szerinte nem távol tartja, hanem meghívót jelent a migránsok számára, növeli a migrációs nyomást. Orbán szerint ennek az lesz a következménye, hogy visszaállítják az európai országok a határellenőrzéseket, megszűnik a szabad mozgás az EU-ban. A kvótával az is probléma, hogy "szétteríti a terrorizmust Európában".

  • Hatalmas volt a nézetkülönbség köztünk, akik úgy gondolják, hogy Aszadnak azonnal mennie kell, és azok között, akik támogatták és továbbra is támogatják őt, mint Putyin. Úgy gondolom, (a nézeteltérések) mérséklődtek. Remélem, hogy tovább tudjuk közelíteni álláspontjainkat, de ehhez mindkét oldalon engedményeket kell tenni

    - mondta David Cameron brit miniszterelnök a G20 találkozó egyik sajtótájékoztatóján.

    Azt ugyan nem közölte Cameron, hogy pontosan mit is jelent, az, hogy mérséklődött a vita, de azt kijelentette, hogy beolvasott az orosz elnöknek a szíriai mérsékelt ellenzék bombázása miatt. Helyette arra kérte Putyint, hogy a nemzetközi közösséggel együtt lépjen fel az Iszlám Állam ellen Szíriában.

  • Nem tudhatjuk, hány terrorista érkezett a menekültekkel - mondja Orbán, aki azért hozzáteszi, hogy nem gondolja, hogy minden bevándorló terrorista. De

    belegondolni is rossz, hogy az országunk területén hány terrorista mehetett át.

    A népvándorlás szerinte növeli a bűnözés veszélyét. Ahol ugyanis Európában sok bevándorló van, nő a bűnözés, "több a lopás, rablás, emberölés".

  • "Az önvédelem joga erősebb minden másnál, semmilyen ideológia miatt nem tehetjük életveszélynek az európai polgárokat"  - mondja Orbán Viktor, aki szerint "konferenciák vannak rogyásig, de megoldás nincs". A kormányfő persze a menekülthullám kezelésére céloz, szerinte gyakorlati lépések kellenek a bevándorlás megállítására:

    napról napra bizonyítékot kapunk, hogy a bevándorlás rossz dolog, kölcsönösen vesztes.

  • Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az ülés. A magyar miniszterelnök azzal kezdi: "első szavunk a részvété". Orbán jelzi, hogy a magyarok a franciák mellett állnak. 

    Ami történt, "háborús tett", de nemcsak Franciaország áll háborúban, hanem az Európai Unió is, így Magyarország is. Ami történt, előfordulhat más európai városban is - mondta Orbán Viktor.

  • A belga rendőrök arra kérik a sajtó munkatársait a helyszínen, hogy ne küldjenek videókat. Taktikai és biztonsági okokra hivatkoznak – írja közleményében a belga szövetségi rendőrség.

  • Párizsban az európai civilizációt érte barbár támadás - így kezdi a parlamenti ülést Kövér László házelnök. A képviselők néma felállással fejezik ki részvétüket.

  • Oszlik a köd a nyolcadik terrorista, Szalah Abdeslam holléte körül. Az AFP írja, hogy a rendőrség Brüsszelben keresi őt nagy erőkkel. A hatóságok nem erősítették meg, hogy egy, a rendőrök által körbevett, mesterlövészekkel becélzott molenbeeki házban lapul. 

  • Hétfőn délben egyperces néma megemlékezést tartottak Párizsban, aminek idejére minden leállt, a boltoktól kezdve egészen a metróig. 

  • "Európát megtámadták" címmel kér szót napirend előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök lemondta a montenegrói útját, hogy az Országgyűlésben felszólalhasson. A frakcióvezetők is reagálhatnak majd rá pár percben. Az ülés egy órakor kezdődik.

  • Az egyik öngyilkos merénylőt 2012-ben futni hagyták

    A 28 éves férfi egy 2012-es terrorcselekmény miatt a francia titkosszolgálat látókörébe került, akkor nemzetközi elfogatóparancs is volt érvényben ellene, de eltűnt a hatóságok szeme elől. Most ő volt az egyik merénylő, aki a Bataclannál felrobbantotta magát.

  • A párizsi támadással vádolt Mohammed-testvérek harmadik tagját, Abdeslamot Brüsszel Molenbeek negyedében fogták el. A rendőrség azonban egyelőre még nem tisztázta, hogy milyen formában vett részt a terrorakció megszervezésében, de az már kiderült róla, hogy Philippe Moureaux, a negyed korábbi polgármesterének cégénél dolgozott – írja Sudinfo belga hírportál.

  • Bernard Cazeneuve összesítette a sajtónak - én a BBC-n olvastam - az elmúlt órák akcióinak statisztikáit: 

    • 168 helyszínen tartottak razziát
    • 23 embert tartóztattak le
    • 104 embert helyeztek házi őrizet alá
    • 31 fegyvert találtak (egy rakétavetőt is)
  • cikkünk a témában:

    A hétvége képes összefoglalója

    Összegyűjtöttük a Nagyképben a terror hétvégéjének legfontosabb mozzanatait és a legkiemelkedőbb hírfotóit.

    Kattintson a képre!

    A hétvége képes összefoglalója. Kattintson a képre!
    A hétvége képes összefoglalója. Kattintson a képre!
    Fotó: Bertrand Guay / AFP
  • Az Európai Parlament képviselői és alkalmazottai holnap 15:00-kor a plenáris ülésteremben egy rövid megemlékezésre gyűlnek össze a párizsi terrortámadások áldozataira emlékezve és kifejezve szolidaritásukat a francia polgárokkal és hatóságokkal – adta hírül az EP sajtószolgálata. A megemlékezést az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz vezeti. A megemlékezésre az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a Tanács elnöke, Donald Tusk is meghívást kapott.

  • A belga közszolgálati tévé máris cáfolta a belga RTL értesülését, miszerint a nyolcadik terroristát tuszkolták volna a rendőrségi furgonba Molenbeekben. Ilyenkor mit tehet az online újságíró? Hátradől, és vár egy autentikus forrásra.

  • Kiderült, hogy a belga rendőrség a  molenbeeki razzia  során a 26 éves Abdeslam Salahot kapta el. Egyik bátyja, Ibrahim a boulevard Voltaire-en robbantotta fel magát péntek éjjel, a másik testvérét elkapták. Ő volt az, aki a Bataclan elé gördülő Volkswagent vezette; a rendőrök órákkal a terrortámadás után igazoltatták őt a belga határhoz közel, de elengedték, mivel akkor még nem került képbe.

  • Egy közelebbről meg nem nevezett török hivatalos személyre hivatkozik a Guardian, amikor azt írja, hogy a törökök kétszer is jeleztek a francia hatóságoknak az egyik öngyilkos merénylővel kapcsolatban. A 29 éves Omar Iszmail Mostefai-ról van szó, ő volt az első a merénylők közül, akit a franciák megneveztek. Megtalált ujjak lenyomatai alapján azonosították, a Bataclannal robbantotta fel magát

    Mostefai 2013-ban Franciaországból érkezett Törökországba a Guardian forrása szerint, és egy tavalyi nyomozás során került a törökök látókörébe. 2014 decemberében és aztán 2015 júniusában is jelentettek Mostefairól a törökök a franciáknak, választ azonban nem kaptak tőlük, írja a Guardian.

    A francia titkosszolgálatok is ismerték Mostafait, ugyanis 2010-ben olyan mecsetbe járt, amelyről tudták, hogy radikális kapcsolatokat ápol. Úgy tudták, hogy 2013-ban Szíriába utazott, feltehetően akkor került Törökországba, és figyeltek fel rá a török hatóságok.

  • cikkünk a témában:

    Eddig ezek történtek

    A péntek óta történt eseményeket itt találja percről percre.