Az EU és Magyarország is háborúban áll

000 Par8331494
2015.11.17. 00:42
  • Franciaországban vasárnapról hétfőre virradóra 168 razziát tartott a francia rendőrség. 104 embert helyeztek házi őrizet alá, 23-at letartóztattak, 31 fegyvert lefoglaltak. Párizson kívül Grenoble-ban, Toulouse-ban, Calais-ban, Lyonban és a belga határ melletti Jeumont-ban voltak nagyszabású rendőri akciók.
  • Kiderült, hogy a Bataclannál magát felrobbantó egyik merénylő egy 2012-es terrorcselekmény miatt a francia titkosszolgálat látókörébe került, nemzetközi elfogatóparancs is volt érvényben ellene, de eltűnt a hatóságok szeme elől.
  • Újabb razzia volt Brüsszelben is, két ember ellen emeltek vádat Belgiumban a mészárlás miatt. Rajtuk kívül még öt embert vettek őrizetbe, de őket elengedték, köztük az egyik öngyilkos merénylő testvérét is. Mohamed Abdeslam azt mondta, Ibrahim radikalizálódása ismert tény volt a családban, de soha nem gondolta volna, hogy testvéreinek köze lehetne a terrorizmushoz. Sőt, a szökésben levő Szalahról még most sem gondolja.
  • Szalah Abdeslamot továbbra is körözi a rendőrség. Este Strasbourgban látták egy társasházba bemenni, a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, a környéket kiürítették. A kommandósok átkutattak minden lakást, de nem sikerült elfogni a körözött merénylőt.
  •  
  • Délelőtt a belga állampolgár Abdelhamid Abaaoud-t nevezték meg a francia hatóságok a párizsi vérengzések kitervelőjeként. Kora délután azonban a belga ügyészség jelezte, hogy ez az információ ellenőrizetlen pletykákon alapul, ezért nem tudni biztosat. A 27 éves, marokkói származású belga férfit idén több terrorcselekményért is felelőssé tették. Itt olvashatja a róla szóló cikkünket.
  • Őrizetbe vettek egy algériai menedékkérőt Németországban, miután múlt héten arról beszélt, hogy Párizsban egy terrortámadás készül. Kiderült, hogy őrizetbe vettek a szerb hatóságok a szerb-macedón határ melletti Presevóban egy szíriai férfit, akinek az adatai egyeznek azzal a dokumentummal, amelyet az egyik párizsi merénylő mellett találtak meg. Belga hírszerzési szakemberek szerint  akár 20 ember is állhat a pénteki párizsi terrortámadások megtervezése és végrehajtása mögött, minden nyom az Iszlám Államhoz vezet.
  • A világ vezető hatalmai egyszerre üzentek hadat a terrorizmusnak. A G20-csúcs után Barack Obama amerikai elnök a kurdok erősítéséről is beszélt, de katonákat nem küldene Szíriába. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hajlandó támogatni Aszad ellenzékét is, és elvágná az Iszlám Államot a finanszírozóitól. A G20 országok 9 pontban kötelezték el magukat a terrorizmus elleni harchoz. 
     
  • François Hollande három hónapra meghosszabbítaná a szükségállapotot, alkotmányt módosítana és elvenné a veszélyt jelentő kettős állampolgároktól a francia állampolgárságukat. Szerinte a párizsi támadásokat Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg, Franciaországban követték el.
  • Orbán Viktor a parlamentben és az M1-nek adott tévéinterjúban is beszélt a kialakult helyzetről. Orbán szerint az EU és így Magyarország is háborúban áll, de a kormányfő a párizsi terrorcselekményekért a bevándorlást és az EU elhibázott bevándorláspolitikáját okolta. A kormányfő megismételte: Magyarország nem fogadja el a visszatoloncolást és a menekültkvótát, mert az jogtalan és szétteríti a terrorizmust Európában. Az M1-nek Orbán azt is mondta, hogy „a veszély folyamatos és közvetlen", új információ ugyan nem merült fel, ugyanakkor az ellenőrizetlen beáramlás Európába nyilvánvalóan veszélyt rejt magában.
  • Két videót is kiadott a párizsi támadásokat magára vállaló Iszlám Állam, ami a párizsihoz hasonló terrortámadással fenyegette Washingtont, és a Szíria bombázásában részt vevő többi országnak is üzent.
  • Tizenötre nőtt az Egyesült Államok azon szövetségi tagállamainak száma, amelyek a párizsi terrortámadások nyomán nem kívánnak szíriai migránsokat befogadni. A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Illinois, Indiana, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Ohio, Texas, Wisconsin, Észak-Karolina és New Hampshire kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.
  • Délben egyperces néma megemlékezést tartottak Párizsban, aminek idejére minden leállt, a boltoktól kezdve egészen a metróig. Franciaország a sokk után: a terror hétvégéje képekben itt.

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>