A hétórás ostromban végeztek a párizsi támadások kitervelőjével

2015.11.19. 14:19 Módosítva: 2015.11.19. 16:00

A francia ügyészség kora délután megerősítette, hogy meghalt Abdelhamid Abaaoud, a pénteki támadások kitervelőjének tartott belga férfi, akinek holttestét az ujjlenyomata alapján azonosították.

Szerdán este a Washington Post már két egymástól független titkosszolgálati forrásra hivatkozva megírta, hogy Abaaoud is meghalt a szerda hajnalban Párizs egyik külvárosában indított rendőrségi akcióban, de akkor hivatalosan még csak annyit közöltek, hogy nincs az őrizetbe vett nyolc ember között.

bf16f4a3-85f4-449c-affc-3c93bdb67b24-1020x612

Saint-Denis-ben a rendőrök hajnali fél öttől hét órán át ostromoltak egy házat, amiről olyan információkat kaptak, hogy Abaaoud is ott rejtőzik az egyik lakásban. Az már korábban biztos volt, hogy két terrorista meghalt, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát, és feltehetően Abaaoud unokatestvére volt.

Azt egyelőre nem erősítette meg az ügyészség, hogy Abaaoudon és a nőn kívül volt-e harmadik áldozat is, szerdán este arról is érkeztek hírek, hogy a holttestek annyira összeroncsolódtak, hogy ezt sem zárták ki. Nyolc embert őrizetbe vettek az akcióban, amiben 110 rendőr vett részt, közülük öten megsérültek.

Régóta keresték

A 27 éves, marokkói származású belga férfit korábban több terrorcselekményért is felelőssé tették, és vaskos aktákat őriztek róla a rendőrségeken. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azt mondta, hogy Abaaoudnak az idén tavasz óta meghiúsított 6 terrorcselekményből 4-hez köze lehetett.

Apja a Het Laatste Nieuws egyik januári számának adott interjúban azt mondta, negyven évvel ezelőtt jöttek el Marokkóból, de keményen megdolgoztak azért, hogy jó életük legyen Belgiumban. Végül lett egy ruhaüzletük, sőt, Abdelhamid is kapott egyet. Az apja szerint tényleg jó, „fantasztikus" életük volt Belgiumban, ráadásul Abdelhamid szerinte jó gyerek volt, akiből jó kereskedő is lett.

Acr862270080866014151
Fotó: Dabiq

Akkor változott meg minden egy csapásra, amikor Szíriába ment. „Mindennap megkérdezem magamtól, hogy miért radikalizálódott ekkortól. De soha nem kapok rá választ." Az apja azt is mondta az újságnak, hogy soha nem bocsátja meg azt, amit a fia tett, akit egyébként soha többé nem akar már látni.

Abaaoud a brüsszeli Molenbeek negyedben élt és egy ismert európai dzsihádista sejtet vezetett. Tavaly áprilisban pedig Villejuifben terveztek robbantást egy templomban. A sejt idén januárban belga rendőröket akart lemészárolni a nyílt utcán a belga Verviers városában. Akkor a terrorelhárítók egy nagyobb lövöldözésben megakadályozták a támadást, két embert lelőttek, tizenötöt őrizetbe vettek.

Bár már ekkor is Abdelhamid Abaaoudot nevezték meg az aktív terrorista csoport vezetőjeként, őt nem sikerült a terrorelhárítóknak elkapniuk. Aztán augusztusban egy iszlamista terrorista nyitott tüzet az Amszterdamból Brüsszel érintésével Párizsba tartó Thalys gyorsvonaton, és az utasok szerelték le. Abaaoudhoz köthető annak a támadásnak a megszervezése is. 

Júliusban távollétében húsz évre ítélték Belgium legnagyobb dzsihádista csoportosulásának vezetéséért. Megvádolták Younes nevű öccse elrablásával is, aki 2014 januárjában 13 évesen utazott Szíriába, és a médiában úgy szokták nevezni, hogy a világ legfiatalabb dzsihádistája. A fiú elrablásáért Abdelhamid Abaaoudot a saját apja jelentette fel.

Spanyol nőket is megpróbált beszervezni

Abaaoud a belga média szerint az Iszlám Állam tagjaként harcolt Szíriában, és akkor figyeltek fel rá a hatóságok, amikor feltűnt a terrorszervezet egyik videójában. Egy autót vezetett, amin több holttestet szállítottak éppen egy tömegsírba. Franciaország a pénteki párizsi támadásokig nem kapott másik országtól arról információt, hogy Abaaoud visszetérhetett az Európai Unió területére.

A francia BFMTV szerint Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy  Abaaoud megpróbált az interneten keresztül Spanyolországban élő nőket is beszervezni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

Az eseményekről itt olvashat percről percre>>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport