Szíriai kommandó menthette ki az orosz pilótát

2015.11.26. 18:17 Módosítva: 2015.11.26. 21:52

Egy szíriai elit kommandó 12 órás akcióban, Moszkvával közben végig együttműködve mentette ki a török-szír határnál lelőtt orosz vadászgép életben maradt pilótáját, állítja a damaszkuszi rezsimhez közel álló lap a francia BFMTV szerint. A szíriai lap beszámolója azt a célt is szolgálhatja, hogy bizonyítsa, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök egyre fogyatkozó kormányerői még képesek egy ilyen mentőakciót levezényelni.

A törökök szerint hangfelvétel is bizonyítja, hogy figyelmeztették az orosz vadászgépet, ami átlépett a saját légterükbe. Az orosz pilóta szerint nem kaptak figyelmeztetést, és Moszkva kitart amellett, hogy szíriai terület felett repült a gép kedden.

Az viszont biztos, hogy a repülőt lelőtték a törökök, a két pilóta katapultált, de az egyiküket még földet érés előtt lelőtték.

Az al-Watan lap szerint az életben maradt másik pilóta megmentésére egy tizenegy fős kommandó, plusz egy orosz tolmács érkezett al-Attira hegyekkel borított részére, 3,5 km-re a felkelők (az nem derül ki, hogy ez pontosan kiket, például türkmén fegyvereseket jelent-e) vonalai mögé.

Az akció délelőtt 11-kor indult a hmeimimi orosz légibázisról, miután meghatározták, nagyjából hol ért földet Konsztatin Muraktyin, a lelőtt gép navigátora. A pilóta folyamatosan kapcsolatban volt az orosz feletteseivel. A tizenkét órás akció alatt a kommandó tűzharcba is keveredett, de végül egy katona sem sérült meg.

Állítólag egy orosz drón segített az akcióban a pilóta helyzetének pontos meghatározásában, és az ellenséges fegyveresek mozgásának nyomon követésében. A rezsimközeli lap szerint ez versenyfutás volt az idővel. A lábán megsérült pilótát felszedő kommandót végül légi úton vitték vissza az orosz légibázisra.

Oroszország bejelentette, hogy a pilóta, és az akcióban résztvevők mind megkapják az állami kitüntetésüket.