Hamburgban leszavazták az olimpiát

2015.11.29. 22:34
Nem lesz olimpia Hamburgban, miután a vasárnapi népszavazáson a többség nemet mondott a 2024-es rendezésre. Így Budapestnek három riválisa maradt.

Szorosan alakult az eredmény: körülbelül 650 ezren vettek részt az ügydöntő népszavazáson (ez nagyjából 50 százalékos részvételi arányt jelent), és a voksok 92 százalékának a feldolgozása után 51,7 százalék volt a rendezést ellenzők és 48,3 százalék a támogatók aránya. A hivatalos végeredményt csak december 15-én jelentik be, de a szakértők szerint már nem fog megfordulni az állás.

Olaf Scholz SPD-s polgármester hivatalosan is elismerte, hogy többen szavaztak a rendezés ellen, mint mellette. Ő nagy csalódásként értékelte a végeredményt.Tavasszal még a hamburgiak 64 százaléka rendezéspárti volt a közvéleménykutatások szerint, nagyrészt ezért is határozott úgy a Német Olimpiai Bizottság, hogy Berlin helyett a kikötőváros jelentkezzen. Az olimpiarendezés népszerűségét azonban a közelmúltbeli korrupciós ügyek, a 2006-os németországi labdarúgó-VB helyszínkijelölése körüli botrány, a párizsi terrortámadások és a terrorfenyegetés miatt elmaradt hannoveri Németország-Hollandia meccs is kikezdhette.

Az ellenzők azt hangoztatták, hogy túl sokba kerülne az esemény lebonyolítása. Hamburg 11,2 milliárd euróból (3500 milliárd forint) rendezte volna meg a 2024-es játékokat, a pályázó városok közül Hamburg büdzséje lett volna a legnagyobb — írja az MTI.

A hamburgi szavazást követően már csak Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma versenyez a rendezésért. A budapesti pályázatról elkészített júniusi megvalósíthatósági tanulmány 774 milliárd forintra, a hamburgi költségek ötödére becsülte a szükséges befektetés összegét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében választja majd ki a rendező várost.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM