Orbán: Irán nélkül nem lehet rendezni a Közel-Kelet problémáit

2015.11.30. 11:42
A magyar miniszterelnök Teheránban találkozott Esak Dzsahangiri iráni alelnökkel. Javítanának a két ország gazdasági kapcsolatain, főként az energetika és a mezőgazdaság területén. Orbánt Szijjártó Péter, Seszták Miklós, Varga Mihály és Balog Zoltán is elkísérte az útra.

„Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel folytatott megbeszélése után. A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták keddig tartó hivatalos látogatása elején. 

Orbán az egyeztetés után elmondta, örül, hogy Irán átvészelte a nemzetközi szankciók időszakát és visszatér „a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe”, írja az MTI.

„Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk”– mondta a miniszterelnök, és kitért arra, hogy a magyarokról szóló első írásos emlékek perzsa és arab forrásokban maradtak fenn.

Orbán azt is elmondta, biztos abban, hogy Irán nélkül nem lehet rendezni a közel-keleti régió bonyolult ügyeit. „A tisztelet kultúrájának nevében érkeztünk. Magyarország a nemzeti szuverenitás politikájának talaján áll” – közölte a miniszterelnök.

Azt is megjegyezte, jelenleg 1116 iráni diák tanul Magyarországon. Bennük látja a jövő iráni–magyar kapcsolatainak meghatározó szereplőit. Azt ajánlotta iráni tárgyalópartnerének, mélyítsék ezt az együttműködést.

Esak Dzsahangiri alelnök biztos abban, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a két ország közti gazdasági együttműködést, amely az elmúlt években jelentősen visszaesett. Dzsahangiri nagyon sok lehetőséget lát a két ország együttműködésére, például az energetika és a mezőgazdaság területén. „Irán üdvözli azokat a magyar cégeket, amelyek befektetési szándékkal érkeznek az országba” – közölte az alelnök.

Orbán és Dzsahangiri találkozójával egy időben a két ország miniszterei is egyeztetést tartottak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyminisztériumok közötti együttműködésről szóló megállapodást, majd gazdasági együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az iráni tárcavezetőkkel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kettős adóztatás elkerüléséről és befektetésösztönzésről állapodott meg a teheráni vezetőkkel. Varga emellett egy örökségvédelemmel és turizmussal kapcsolatos egyezményt is aláírt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és az iráni fél tudományos és oktatási megállapodást, valamint orvosi és egészségügyi egyetértési egy közös nyilatkozatot adott ki. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig a kommunikációs innováció területén írt alá együttműködési megállapodást az iráni vezetéssel.

A magyar küldöttség látogatása előtt Vlagyimir Putyint fogadták Teheránban. A múlt keddi találkozón a szíriai konfliktus megoldásáról egyeztetett Irán és Oroszország.