Legalább tizennégy halott egy kaliforniai lövöldözésben

000 Was8985738
2015.12.02. 20:52 Módosítva: 2015.12.03. 14:08

Fontosabb részletek:

  • 14 ember meghalt, 17 megsebesült San Bernardinóban, ahol három fegyveres lövöldözött
  • A támadók egy terepjáróval menekültek el, amit rendőrök feltartóztattak. Az autóban ülő férfit és nőt lelőtték.
  • Az egyik támadó neve Syed Raheel Farook. Amerikai állampolgár.

Tizennégy embert agyonlőttek, és tizenheten megsebesültek egy lövöldözésben a Los Angeleshez közeli San Bernardinóban, egy fogyatékkal élők beilleszkedését segítő központ közelében.

Három, állig felfegyverzett, katonai ruhába öltözött férfit kerestek a rendőrök. A rendőrök házról házra járva kutatták át a környéket.

Tűzharcban lelőttek két elkövetőt

Egy fekete terepjárót kerestek a rendőrök, a fegyveresek ilyen autóval menekültek el a helyszínről. A gyanús teherautót néhány órával az eset után feltartóztatta a SWAT különítménye, körbevették, és két feltételezett támadót, egy férfit és egy nőt lelőttek.

Az autót látványos akcióban speciális ártalmatlanító járművekkel vették körül a tűzharc után, sokáig nem közelítették meg teljesen, mert nem tudták, volt-e még életben lévő támadó a terepjáróban, és az autóba rejtett bombától is tartottak. Az akcióban egy rendőr is megsérült.

Az alábbi Twitter-képen az egyik lelőtt elkövető látható:

Az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú, 28 éves Syed Raheel Farook. A férfi állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. Az NBC úgy tudja, hogy a támadásban részt vett Farook fivére is. A nő a 27 éves Tashfeen Malik  lehet. Azt, hogy milyen kapcsolatban állt a két férfival, egyelőre nem közölték. 

A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított.

Robbanást is hallottak

A helyi idő szerinti délelőtti lövöldözésben az épületben korábban a rajtaütés során robbanások is hallatszottak. Tűzszerészek a támadást követően robottal robbantottak fel egy gyanús csomagot.

A lövöldözés okáról és az áldozatokról  egyelőre nincs pontos információ.  A rendőrség szerint helyi idő szerint délelőtt 11-kor kaptak bejelentést a lövöldözésről. Az Inland Regional Centerben történtekről eleinte a CNN és a Los Angeles Times is csak néhány bent rekedt dolgozó elektronikus üzenetei alapján tudott beszámolni.

A támadás alatt az épületben tartózkodó fiatal nő apja azt mondta a CNN-nek, hogy egy fegyvereset látott, aki azonnal tüzet nyitott, miután besétált az épületben. Neki sikerült irodájába zárkóznia.

Szintén légi felvételeken látható, hogy a megtámadott épületből tömött sorban feltartott kézben jöttek ki emberek.

A CNN által idézett szemtanúk arról beszéltek, hogy puskákat láttak egy férfinál. A hatóságok evakuálták az Inland Center környékén lévő épületeket. Közben SWAT csapatok gyülekeztek a központ mellett. Az FBI és Los Angeles-i rendőrök különleges egységei is a helyszínen vannak. A városban bezártak néhány közintézményt, és megerősítették a biztonságot az iskolák, kórházak környékén.

Nem erősítették meg a terrortámadást

Az Inland Regional Center Facebook-oldala szerint 670 alkalmazott dolgozik az intézményben, és több mint 30 ezer embernek ad ellátást. A center tevékenységének központi elemének azt tekinti, hogy segítse a fogyatékkal élőket az önállóság és fejlesztés útján.

A konferenciatermet a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai bérelték ki egy bankettre. Itt konfliktus alakult ki, ami után egy ember felindultan távozott. Szerda esti sajtótájékoztatóján Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ez az ember tért-e vissza később felfegyverkezve.

A médiában megszólaltatott egyes biztonsági szakértők szerint összehangolt, több elkövető által végrehajtott támadásról van szó. Ez utalhat arra, hogy egy kormányellenes milícia a felelős. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy terrortámadás történt volna.  

Ez ma már a második volt

A Washington Post cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban már mindennaposnak számítanak a fegyveres támadások, ez ma már a második tömeges lövöldözés, a Colorado Springs-i óta a harmadik, és idén pedig a háromszázötvenötödik.  Barack Obama az eset kapcsán újra elkezdte kampányát a fegyvertartási szabályok szigorításáért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport