FBI: Terrortámadás történt San Bernardinóban

2015.12.04. 17:23 Módosítva: 2015.12.04. 21:21

Az FBI pénteken terrorista támadásnak nyilvánította a szerdai, San Bernardinóban történt fegyveres támadást, ami során 14 ember meghalt, 21 pedig megsebesült. A nyomozók telefonbeszélgetéseket fedezett fel, amiken a támadók közül legalább egy kapcsolatba lépett olyanokkal, akiket az FBI megfigyel. A hatóságok szerint több olyan bizonyíték is van, ami miatt a továbbiakban terrorcselekményként kezelik az ügyet.

A mészárlást egy pár követte el, aminek női tagja korábban az Iszlám Államnak tett hűségesküt - közölte a CNN. A rendőrök szerint Tashfeen Malik a Facebookon álnéven posztolta az Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküjét. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a mészárlást a terrorszervezet irányítása alatt követték volna el. "Egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy a tettük inkább magánakció volt, az Iszlám Állam csak inspirálta őket" - idézi a CNN hivatalos forrásait.

A Los Angeles Times pedig arról írt, hogy a mészárlás férfi résztvevője kapcsolatban állt legalább két tengerentúli szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel. Egy szövetségi igazságügyi tisztségviselő az országos terjesztésű amerikai lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farooknak volt "valamiféle kapcsolata" az an-Núszra Front mellett a szomáliai al-Shabaab csoporttal is. A lap szerint ugyanakkor nem világos miféle kapcsolat volt ez és kivel tartotta fenn Farook, írja az MTI.

A 27 éves Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook a vád szerint szerdán 14 embert megölt és 21-et megsebesített egy egészségügyi dolgozóknak tartott munkahelyi banketten, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

A New York Times szerint a pár néhány nappal a vérengzés előtt több dolgot is törölt magáról az interneten, a közösségi oldalakon. A hűségesküt is törölték, de a hatóságok mégis megtalálták valahogy. Az adatok törlése miatt arra következtetnek a nyomozók, hogy előre tervezett támadásról volt szó. 

Az iszlám terroristáknál szokás, hogy felesküdnek a hűségre egy szervezettel vagy vezetővel kapcsolatban, ezt az esküt bayatnak hívják. Ahhoz például, hogy valaki az al-Kaida tagja lehessen, fel kellett esküdni Oszama bin Ladenre.

A CNN úgy tudja, még az elkövetők rokonainak sincs fogalmuk, miért kezdett kegyetlen mészárlásba a pár, és a megkérdezett rokonok azt sem tudták, hogy miért volt annyi fegyver illetve bomba a lakásukban, ahol hathónapos lányuk és a férj édesanyja is élt. 

A Reuters azt közölte, hogy a rendőrség a gyilkos pár lakásának átkutatása során nem talált olyan nyomot, ami az Iszlám Állammal való kapcsolatukra utalt volna.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport