Ötvenen haltak meg Nigériában robbantásokban

2015.12.28. 21:16

Mintegy 50 ember halt meg robbantásos merényletekben Nigériai észak-keleti részein. Borno szövetségi államban egy mecset ellen történt terrortámadás, a szomszédos Adamawa államban pedig két női öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy piacon, írja az MTI a helyi hatóságok nyomán.

Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban legalább 20 ember meghalt és 91 megsebesült, amikor pokolgép robbant a város egyik mecsetében. A támadás elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta, Maidugurit ugyanakkor a Boko Haram iszlamista szervezet szülővárosaként tartják számon.

Eközben hétfőn a hatóságok Adamawa államban arról számoltak be, hogy két női öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy piacon, és legalább 30 embert megöltek. A sebesültek számáról egyelőre nem közöltek információkat. A Boko Haram gyakran használ fel fiatal lányokat terrortámadások végrehajtására.

Hírügynökségi jelentések szerint vasárnap éjszaka az iszlamisták lerohanták a Maiduguri peremén fekvő városrészt, Dzsiddari Polót. A támadás során, amelyben rakétagránátokat és öngyilkos merénylőket vetettek be, legalább 15 embert megöltek, de félő, hogy a halálos áldozatok száma ennél sokkal nagyobb lehet.

A Borno szövetségi állam fővárosa elleni támadások néhány nappal azután történtek, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök bejelentette: a kormánycsapatok gyakorlatilag megnyerték a Boko Haram elleni háborút.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, támadásait pedig kiterjesztette a szomszédos országokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a több mint 175 millió lakosú nyugat-afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport