Nyemcov-gyilkosság: megnevezték a végrehajtót

000 DV1979864
2015.12.29. 11:06

Nem csak a végrehajtót, de a februárban lelőtt Borisz Nyemcov elleni gyilkosság megrendelőjét is megnevezte az orosz nyomozati hatóság (SZK) – írta az Interfax. A fejlemény komoly lépés is lehetne az elmúlt évek legnagyobb visszhangot kiváltó gyilkosságában, ám a Jelcin-éra egykori befolyásos politikusa, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb kritikusa körében úgy vélik, a megnevezett személynél magasabbra vezetnek a szálak: legalább a csecsen vezetőig. A körözés alatt lévő Ruszlan Muhigyinov csak arra jó, hogy eltereljék a gyanút Ramzan Kadirovról.

Az SZK szerint azonban Muhigyinov joggal vádolható a gyilkosság megrendelésével. A csecsen férfi egykor a főnöke volt a gyilkosság végrehajtásával meggyanúsított Zaur Dadajevnek a csecsen belügyi erők "Szever" (Észak) elnevezésű zászlóaljánál, ahonnan Dadajev néhány nappal a gyilkosság előtt szerelt le.

Muhigyinov az egyetlen, aki nincs őrizetben, a végrehajtó és a tettestársak – összesen öt ember – már rendőrkézen vannak. Ezen kívül volt még egy gyanúsított, de Beszlan Savanov hivatalosan felrobbantotta magát, miközben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei el akarták őt kapni Groznijban. A fegyveres akció egyébként a csecsen vezető rosszallását is kiváltotta. Ramzan Kadirov éles hangon kelt ki a szövetségi erők ellen, amiért nem figyelmeztették, hogy Csecsenföld területén akarnak közbelépni. Kadirov nem sokkal később közölte, hogy hasonló esetben, ha nem kap Groznij időben figyelmeztetést Moszkvából, fegyveresen lép közbe a szövetségi erők embereivel szemben.

Kadirov a nyomozás kapcsán már többször jelezte nemtetszését. A magát kifejezetten Putyin – és nem a mindenkori orosz vezetés – hívének tartó csecsen vezető Dadajevről és a likvidált Savanovról is elismerően szólt, a gyilkosság után is hazafiaknak tartva őket.

A Nyemcov-család ügyvédjének ezért is van kétsége a megrendelő megnevezését illetően. „Muhigyinovot még nem kapták el, nem hallgatták ki, nem tudjuk, hol van, korai még a gyilkosság megrendelőjének tartani” – jelentette ki Vagyim Prohorov, egyértelműen Kadirovot gyanítva a gyilkosság mögött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport