Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Fáklyaként lángolt egy dubaji luxushotel

2015.12.31. 19:21

A világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burzs-Kalifa közelében álló, 300 méter magas, hatvan emelet magas, The Address nevű szállodában tűz ütött ki ma este, jelentették a hírügynökségek. A helyszínre kiérkező tűzoltókat eleinte az épületről lezuhanó, lángoló törmelékdarabok akadályozták a mentésben. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Éjfélkor a közeli Burzs-Kalifából lőtték volna fel az újévet köszönő, nagyszabású tűzijáték rakétáit, összesen 1,6 tonnányit. Információink szerint a helyi hatóságok nem tartanak attól, hogy a tűz továbbterjedne, így a tűzijátékot a menetrendnek megfelelően megtartják.   

Ön ott volt? Látta? Írjon nekünk az ugyelet@mail.index.hu-ra!

A CNN szerint a tűz a 20. emeleten tört ki és terjed át a többi emeletre. Megszólaltattak egy helyi nőt is, aki családjával helyi idő szerint fél 10-kor (egy órával ezelőtt) vacsorázott a szálloda egyik éttermében, amikor lángnyelvekre lett figyelmes, és azonnal elhagyta az épületet. A szálloda személyzete nem esett pánikba és a vendégeket terelte ki a hotelből, "gyorsan, határozottan, de nem kapkodva." 

Más szemtanúk szerint a tűz villámgyorsan terjedt, és a 20. emelet után öt perc alatt már a 63.-ig terjedt. "Mint egy fáklya, úgy lángol az épület" - írta egy felhasználó a Twitteren. Szintén a Twitteren jelent meg a helyi katasztrófavédelem hivatalos bejelentése, miszerint a szállodából mindenkit kimenekítettek, a tűz oltása menetrendszerűen folyik. A CBS News szerint 14 személyt kisebb sérülésekkel szállítottak kórházba, de súlyos sérültekről nem érkezett jelentés. Később a hírügynökségek arról számoltak be, hogy a tűzvésznek egy halálos áldozata is van, amit reggelre cáfoltak: egy férfi infarktust kapott, de túlélte.

Az m1 Híradójának egy szállodában tartózkodó magyar szemtanú azt nyilatkozta, hogy éppen vacsorázni készült a párjával, amikor észrevették, hogy kigyulladt a felettük lévő szoba. A szél miatt felfelé és lefelé is gyorsan terjedt a tűz, de ahogy látta, a szállodát profi módon ürítették ki, és a tűzoltóság is hatalmas erőkkel vonult ki.

A tüzet magyar idő szerint este kilence szinte teljesen sikerült megfékezni. 

A város felett vastag, fekete füstfelhő gomolyog:

CXkzs9IWEAASsAu.jpg-large

Már videón is látható a lángoló épület:

Élőben itt lehet követni az eseményeket:

Nem ez az első ilyen tűzeset Dubajban. Idén februárban a Marina Torch (Kikötői Fáklya) elnevezésű, 336 méter magas lakóház kapott lángra, máig ismeretlen okból. Az oltás több órán át folyt, de sikerült eloltani a tüzet. A tűzoltók munkáját akkor az erős szél nehezítette. A tűz megfékezésén 12 tűzoltóautó legénysége dolgozott. A felhőkarcoló több ezer lakóját kellett biztonságba helyezni, többen közülük azonban füstmérgezést szenvedtek kimenekítésük közben.

Ha bármikor ilyen helyzetbe kerülne, fogadja meg az itt olvasható tanácsokat!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.