Piroska
-10 °C
1 °C

Gyilkosságrekordot állított fel a Magyarországnál is kisebb állam

GettyImages-473854222 master
2016.01.04. 23:57 Módosítva: 2016-01-04 23:57:48
Sehol a világon nem követtek el annyi gyilkosságot 2015-ben, mint El Salvadorban. Az eddigi világelső, Honduras sem érhet már a nyomába. Naponta 18 embert ölnek meg itt, a gyilkos eszköz többnyire lőfegyver, az áldozatok főleg fiatal férfiak. Az erőszak azóta szabadult el végképp, hogy a rivális bandák közti tűzszünet véget ért. A rettenetes statisztika hatalmi fegyver a bandák kezében.

A brutális polgárháború napjain is túltett az öldöklés, ami El Salvadorban, ebben a közép-amerikai, Csendes-óceán parti, Magyarországnál kisebb országban zajlott tavaly. Az egészen pontos számok még nincsenek meg, de az óév utolsó napjaiban Miguel Fortin, a helyi bűnügyi intézet vezetője úgy becsülte: 6650 körül fog megállni a 2015-ben meggyilkolt salvadoriak száma.

Az előző év is épp eléggé véres volt már 3912 gyilkossággal, de ahhoz képest is félelmetesen nagy, 70 százalékos emelkedést mutat a statisztika. A 6,4 milliós országban tavaly 100 ezer lakosra 104 gyilkosság jutott, ami azt jelenti, hogy El Salvador átveszi Hondurastól az első helyett a világ legtöbb gyilkosságot számláló országainak listáján.

A világ hét legvéresebb országa 2012-ben

  1. Honduras
  2. Venezuela
  3. Belize
  4. El Salvador
  5. Guatemala
  6. Jamaica
  7. Szváziföld

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala legutóbb 2013-ban adott ki részletes, globális jelentést a gyilkosságokról, ebben jobbára 2012-es adatok voltak. Abban az évben világszerte összesen majdnem félmillió embert gyilkoltak meg.

Egy hét alatt hozzák Magyarország egész évét

Akkoriban El Salvador a legvéresebb országok sorában a negyedik helyen állt, a 100 ezer lakosra vetített mutatója 41,2 volt, a 90,4-gyel magasan vezető Hondurason kívül Venezuela és Belize is megelőzte. Összehasonlításképp: Magyarországon ez a mutató jellemzően 1 és 2 között szokott alakulni, 2014-ben például az ügyészségi beszámoló szerint 129 szándékos, befejezett emberölést regisztráltak nálunk.

El Salvadorban ennyi gyilkossághoz 2015-ben egy év helyett 7 nap elég volt: itt naponta átlagosan 18 embert öltek meg.

Az ENSZ-hivatal adatbázisában 2000-ig visszamenőleg vannak meg a számok: az El Salvadorban most mérhető 104-es rátát még a hírhedt Honduras sem közelítette meg az utóbbi időben, pedig az eddigi legrosszabb számot is ott rögzítették: 91,8-at 2011-ben.

Hondurasban egyébként az utóbbi időben sokat javult is a helyzet. Tavaly már 68-ra csökkent a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma, és a La Tribuna című lap a múlt héten azt írta, hogy egy szakértő becslése szerint újabb 7 pontos esés következett be, már 61-nél járnak. Az illetékes minisztérium előzetes adatai szerint Honduras 2015-öt az előző évinél 852-vel kevesebb gyilkossággal zárta (5039 volt a 2014-es 5891 helyett).

10-ből 9 áldozat férfi

Az ENSZ-jelentés szerint Közép-Amerikában - ahogy a karibi térségben és Afrikában is - a gyilkolás leginkább a nagyvárosokra jellemző. Az 50 ezresnél nagyobb városokban követik el a gyilkosságok jelentős részét, El Salvadorban 2010-ben például az esetek 63 százalékban volt nagyváros a helyszín, míg a lakosságnak mindössze 51 százaléka lakik ilyen helyen.

Az áldozattá válás leginkább a 19 és 44 év közötti férfiakat fenyegeti. Míg Magyarországon közel fele-fele az áldozatoknál a nemek aránya (2012-ben 58,3 százalék férfi, 41,7 százalék női áldozat), El Salvadorban szinte mindegyik áldozat (10-ből 9) férfi.

A magyarázat: gyilkosságok hatalmas hányada a bandaháborúkhoz és a szervezett bűnözéshez kötődik, nemcsak El Salvadorban, hanem az egész régióban.

Nem először előzi Hondurast


Voltak már olyan évek, amikor El Salvador rosszabbul állt Hondurasnál a gyilkossági statisztikában. 2005-ben 62,2 volt a salvadori mutató, míg a hondurasi 46,6. 2006-ban hasonló volt a helyzet. 2007-ben már szűkült az olló (El Salvador: 57,1, Honduras: 50), 2008-ra pedig  Honduras volt a világelső.

El Salvadorban nincsenek focicsapatok, csak bandák

- mondta a csoportok vonzerejéről az al Dzsazírának adott interjúban a magát csak Santiagónak szólíttató vezér, aki 17 évesen tartozni akart valahová, így csapódott a bandához, mint rajta kívül sok-sok ezer más, szegény családból származó, fiatal salvadori fiú.

Az ijesztő megugrás a gyilkossági statisztikában éppen azért következhetett be, mert a gyilkolást jórészt a bandatagok viszik véghez. Az ENSZ-jelentés szerint általánosságban igaz, hogy a bandaháborúkhoz kötődő gyilkosságok száma változékony, ezeknél fordulnak elő hirtelen, nagy ugrások a hatalmi-és erőviszonyok hullámzásának következményeként.

A tűzszüneten múlik

El Salvador nem is olyan régen volt a tanúja egy ellentétes irányú, kedvező változásnak: 2012-ben egy bandaközi tűzszünetnek köszönhetően rövid idő alatt tartósan 40 százalékkal visszaesett a gyilkossági ráta.

El Salvadorban két nagy rivális banda szervezett bűnözői csoport működik: az MS13 és  a Barrio 18. 2012 márciusában sikerült tető alá hozni a tűzszünetet, az alkukötésben benne volt a kormányzat is, besegítettek a folyamatba külföldi mediátorok, de az egyház is. Az eredmény elképesztő volt: szinte azonnal a felére csökkent a gyilkosságok száma. 2012 első két hónapjában, januárban és februárban még havonta 6 gyilkosság jutott 100 ezer főre (ez a szám majdnem olyan magas, mint az éves világátlag, vagyis olyan mértékben irtották az embereket a gyilkosok El Salvadorban, amihez máshol egy egész év kellett volna). A tűzszünet után közvetlenül, áprilisra ez a szám 3-ra csökkent.

De a helyzet képlékeny és törékeny maradt, figyelmeztetett már a 2013-ban publikált ENSZ-jelentés is.

A lakosság még el sem kezdett fellélegezni, a 2012-ben és '13-ban végzett közvélemény-kutatások alapján a salvadoriaknak csak a fele érezte úgy, hogy a tűzszünet sikeresen visszaszorította a bűnözést, szóval a javulás még nem jutott el odáig, hogy az emberek ténylegesen érezzék is. És 2014-ben aztán felborult a törékeny egyensúly. Salvador Sánchez Cerén, az akkori alelnök, ma már elnök 2014 januárjában hivatalosan is bejelentette a tűzszünet végét. A pokol elszabadult: ekkor kezdődött újra a gyilkolás a korábbinál is rettenetesebb mértékben.

Az InSight Crime nevű, a latin-amerikai és karibi térségbeli szervezett bűnözést kutató alapítvány szerint a március már rosszabb volt, mint bármelyik hónap a polgárháború 1992-es befejeződése óta, 481 gyilkosság történt. De a március is eltörpült az augusztushoz képest, amikor 907 emberrel végeztek. Ez az elmúlt két évtized legvéresebb hónapja volt El Salvadorban.

Lőfegyverrel ölnek

Korábbi becslések 10 és 30 százalék közé tették a salvadori gyilkosságok között a bandákhoz köthetőek arányát (az ENSZ-jelentésben például 16,8 százalék szerepelt), de a tűzszünet, majd a tűzszünet megszűnése utáni óriási kilengések a bűnügyi statisztikákban megmutatták, hogy ennél jóval nagyobb a súlyuk. Ehhez képest például a rablógyilkosságok arányát egész Amerikában csak körülbelül 5 százalékra tették az ENSZ-nél.

A bandaháborúkra jellemző az is, hogy El Salvadorban a gyilkosságok 62 százalékát lőfegyverrel követik el, 21 százalékát éles tárggyal (Magyarországon 2012-ben 7 százalék volt  a lőfegyveres gyilkosságok aránya).

Az Insight Crime szerint a tűzszünet egyik negatív hatása az volt, hogy a bandák rájöttek: a gyilkolászással politikai befolyást szerezhetnek maguknak, a gyilkolás szabadjára engedésével vagy megfékezésével megpróbálhatják sakkban tartani a kormányt. A Barrio 18 emberei júliusban erődemonstrációképp óriási közlekedési sztrájkot generáltak azzal, hogy megfenyegették a sofőröket, csatlakozzanak a sztrájkhoz, különben bajuk esik.

Voltak olyan hírek, írta a Huffington Post, hogy a kormány esetleg ismét próbálkozna az erőszak visszaszorításával, és megint egy újabb tűzszünet nyélbe ütésén ügyködnek. Erre abból lehetett következtetni, hogy november első három hetében a gyilkossági mutatók megint visszaestek. Az elnöki szóvivő ugyanakkor tagadta, hogy a kormány tárgyalt volna az ország bandáival, a csökkenést azzal magyarázta, hogy a rendőrségnek sikerült visszaszorítania a szervezett bűnözést. Ennél valószínűbb magyarázat lehet az is, hogy a bandavezérek meg akarták villantani: milyen remekül képesek megfékezni az erőszakot, ha akarják.

Az új év 35 ember meggyilkolásával kezdődött El Salvadorban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.